Flussmiddel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kolofonium som brukes til lodding.

Flussmiddel er tilsetninger som benyttes i metallurgiske prosesser for å overføre stoffer som ikke smelter ved en gitt temperatur, til lettsmeltelig flytende slagg. Flussmiddel brukes også ofte ved lodding og sveising.

Ved lodding er det et middel i fast, flytende eller pastaform som anvendes for å forbedre loddeevnen til den aktuelle komponenten. Flussmiddel virker gjennom å løse opp og forhindre videre oksidasjon på basismetallet under loddeprosessen. Dette resulterer i bedre feste og kontakt for loddingen mot basismetallet. Flussmiddel kan også være en del av loddetinn. Flussmidlet finnes i kanaler i loddetinnet, og forandrer egenskapene hos det. Det finnes flere ulike typer av flussmiddel, og det er mulig å få loddetinn med ulike gehalter av flussmiddel.

Helsefare[rediger | rediger kilde]

Flussmiddel bestående av sinkklorid eller ammoniumklorid er helseskadelig for mennesker, særlig ved innånding. Etter at disse helsefarene er blitt dokumentert brukes derfor dette i langt mindre grad som flussmiddel i loddetinn som brukes til manuell lodding av elektroniske komponenter. Andre typer flussmidler kan også være helseskadelige i varierende grad, og det har de siste årene blitt satt fokus på arbeidsmiljø ved loddestasjoner blant annet ved å bruke avtrekksvifter og punktavsug.

Liste over flussmidler[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]