Slagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For tegneserieantologien, se Slagg (tegneserieantologi).
Slaggklump av myrmalm fra Vest-Torpa.

Slagg er først og fremst betegnelsen på brent/delvis smeltet gråberg og slaggdannere. Mange forveksler fels med slagg. Dette er ikke rart, siden begge deler kan være avfall fra gruveindustri, men det er avfall fra forskjellige ledd i prosessen for å få fram ren malm, og benevnelsene må derfor ikke blandes.

Slagg er egentlig avfallet fra en smelteprosess for å foredle metaller. Om en har en stein som inneholder kobbermalm, kan denne varmes opp slik at kobberet blir flytende – og en kan få ut rent kobber. I tillegg tilsettes stoffer, som olivin, kvarts, kalkstein eller lignende, som er såkalte slaggdannere. Disse danner kjemiske forbindelser, og dermed slagg, som er avfallet fra prosessen. Slagget flyter som regel oppå metallet som foredles (smeltebadet), og kan dermed tappes eller skrapes av overflaten, og en vil stå igjen med rent metall i smeltedigelen.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

  • De berømte SlagghaugeneRøros er altså avfall fra smeltehyttene, hvor kobberholdig malm ble varmet opp for å få ut rent kobber.
  • Felshaugene vi kan se ved gruvene på Blaafarveværket er derimot gråberg, som er sortert ut rett etter at de kom ut fra gruvene, fordi de ikke inneholder malm i det hele tatt.