Flekkfagerfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flekkfagerfly
Protoschinia scutosa
Nomenklatur
Schinia scutosa
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Synonymi
[= Protoschinia scutosa]
Populærnavn
flekkfagerfly
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektSchinia
Økologi
Habitat: tørre enger
Utbredelse: Europa

Flekkfagerfly (Schinia scutosa) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den har ikke bestander i Norge, men kan vandre over lange avstander og dukker av og til opp her. Slekten Schinia har over 100 arter i Nord-Amerika, men bare denne forekommer i Nord- og Vest-Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 32 – 36 mm), hvitt og brunflekket nattfly. Den er lett å kjenne igjen på fargen. Vingene er brunhvite med brune flekker og bånd. I forvingen er det et stort, svartkantet, brunt nyremerke, innenfor dette en 8-tallsformet flekk (sammenvokst ringmerke og tappmerke) som også er brun og svartkantet. Området mellom ytre mellomlinje (yttergrensen for vingens midtfelt) og bølgelinjen er lysbrunt, det er også vingens ytterkant, som har en rekke av små, tofargede svarte og hvite flekker. Bakvingen har en avlang, brun flekk nær midten og et smalt, brunt tverrbånd. Ytterkanten er bredt lysbrun med 3-4 hvite flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den er en vandrende art som bare dukker opp som streifere i Skandinavia. De kan da påtreffes nesten hvor som helst. Larvene lever på markmalurt (Artemisia campestris).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa. I Norge er enkelteksemplarer påtruffet i Østfold, Vest-Agder og Rogaland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]