Flekkbåndmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
flekkbåndmåler
Flekkbåndmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Xanthorhoe ferrugata
Clerck, 1759
Norsk(e) navn: flekkbåndmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Xanthorhoe
Habitat:
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Flekkbåndmåler (Xanthorhoe ferrugata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet over hele Norge. Den ligner sterkt på rosa båndmåler (Xanthorhoe spadicearia), men er vanligvis mørkere på farge. Det sikreste kjennetegnet for å skille de to artene er at den hvite innerkanten på forvingens brede, mørke tverrbånd har en tydelig "tann" hos flekkbåndmåleren, ikke hos rosa båndmåler.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (vingespenn 18 – 23 mm), slank, brokete farget måler. Den ligner rosa båndmåler, men er som oftest mørkere på farge, det brede vingetverrbåndet vanligvis svartgrått. Forvingen er lysbrun ved roten, i midten med et bredt tverrbånd som vanligvis er mørkt askegrått, men det kan også være rødbrunt. Innerkanten av dette båndet har en markert "tann" nær fremkanten som mangler hos rosa båndmåler. Ytterkanten er trekantet utbuktet rundt midten. Båndet er kantet med hvitt på begge sider. Utenfor det brede båndet er det en brun flekk ved vingens fremkant og to, vanligvis klart skilte, svarte flekker bak denne. Vingens ytterkant er lysgrå. Bakvingen er silkeaktig lysgrå uten markerte tegninger. Larven er lang og slank, naken bortsett fra noen korte børster, grå med noen mørkere flekker på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven kan finnes på mange forskjellige lave planter. Denne arten har to generasjoner hver sommer i sør, med voksne sommerfugler i mai – juni og i august. Lenger nord har den bare én generasjon, som er voksen i juni – juli. Den flyr om natten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Flekkbåndmåleren er holarktisk, det vil si den forekommer både i Palearktis (over det meste av regionen) og i Nord-Amerika (mangler i sentrale områder). I Norge er den funnet over hele landet, men forekomsten på Vestlandet og i Nord-Norge ser ut til å være litt spredt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]