Flatholmen fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flatholmen fyr
Flatholmen, Sola - S-1602U1 097.jpg
Flatholmen fyr ca. 1890–1900
FylkeRogaland
KommuneSola kommune
Opprettet1862
Fyrtårn
Høyde8,2
FormStor fyrlykt
ByggematerialeJern
Fyrlys
LyskarakterTre lysglimt hvert 12. sekund
Lyshøyde17,5
Lysvidde8,7
Status
EierStaten ved Kystverket
Avbemannet1984
Automatisert1984

Flatholmen fyr
58°55′21″N 5°33′20″Ø

Flatholmen fyr er et fyr som ligger på en flat holme ved Jæren i Sola kommune i Rogaland.

Fyret ble tent første gangen 1. september 1862 og består i dag av et enkelt fyrlykt i stål, fyrvokterbolig, uthus og maskinhus, samt et naust. Opprinnelig stod fyret som en del av fyrvokterboligen. Under oppussing og utbygging i 1931-32 ble det installert et "Tyfoon" tåkehorn, det første av sitt slag i Norge. Derfor måtte man bygge et eget bygg til dette hornet, det som idag er maskinhuset. Det ble og behov for en fyrassistent til å passe på tåkehornet. Han bodde i dagens uthus sammen med sin familie. Fyret ligger like ved Tananger, og til tross for kort vei fra kysten er øya bare tilgjengelig når været tillater det.

24. januar 1894 hadde fyrvokter Olsen vært i land med sin kone. Med seg hadde han to av sønnene, Torvald og Ansgard på 10 og 8 år. Tilbake på øya var de to døtrene Bertine og Ester på 14 og 12 år, sammen med de to yngste barna Ignatius og Lauritz på 5 og 2 år. Jentene fulgte med i kikkert da faren og brødrene seilte mot øya igjen. Med ett veltet den lille seilbåten og alle tre ombord gikk i vannet. Bertine og Ester stengte de minste ungene inne på kjøkkenet og løp ned til naustet. Der fikk de en liten jolle på sjøen og rodde ut mot forlisstedet. Da de kom frem så de bare den minste av brødrene Ansgar, som fløt på luft i oljebuksen. Etter å ha fått han tilbake til Flatholmen klarte de to jentene å få liv i broren, melke kuen og ikke minst tenne fyrlykten. Først dagen etter fikk de, ved hjelp av to hummerfiskere, gitt beskjed til land om hva som hadde hendt. Denne bragden fikk stor oppmerksomhet i landets aviser og historien ble allemanseie etter at den kom med i Nordal Rolfsens lesebok. I 1992 ble Bertine og Ester hedret med en statue i Hab'n i Tananger.[1]

Fyret ble avfolket og automatisert i 1984 og har siden den gang stått tomt. Siden 2003 har historielaget Tanangers Minne disponert Flatholmen etter avtale med Kystverket. Hver sommer bor en vertsfamilie på øya, som da er tilgjengelig for besøkende. Hver vår monteres en flytebrygge for å lette adkomst. Den blir stående frem til høsten. Vis hensyn til fuglelivet og villsauene som holder til på øya.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skarsten, Atle, "Solabuen i Amerika" 2003

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]