Fjøløy fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjøløy fyr
Fjoeloey fyrstasjon.jpg
FylkeRogaland
KommuneStavanger
Opprettet1849
Fyrlistenummer104800
Fyrtårn
Høyde7 meter
FormLyktehus på søyle
ByggematerialeBetong
Fyrlys
LyskarakterOc(2) WRG 8s
Lyshøyde17,5 meter
Lysvidde10,6nm
Status
EierKystverket
Avbemannet1977
Automatisert1977

Fjøløy fyr
59°05′20″N 5°34′08″Ø

Fjøløy fyr ble bygget i 1849 og ligger i Rennesøy kommune rett nord for Stavanger. Det ble automatisert i 1977, men eies av Kystverket. Nærmeste nabo er Utstein kloster på naboøya Klosterøy, og fyret blir derfor lett oversett av turister. Fyret ligger vakkert til ved Kvitsøyfjorden og det er utsikt nord til Karmøy, vest til Kvitsøy og sørover til Tungenes og Randaberg. Det er også fine muligheter for fuglekikking.

Det var sildefiskeriene på midten av 1800-tallet som gjorde at folk presset på for å få anlagt fyr. Dette året ble ikke mindre enn åtte nye fyr satt i drift på strekningen fra Bergen til Stavanger. Fyret brant bare om nettene under sildefisket de første årene. Selve fyrhuset målte 2,5x2,5m. Det var en bonde i nærheten som stod for driften. Snart kom det krav om å forlenge driften. I 1852 ble fyret driftet i syv måneder og senere i 1855, ti måneder. Fyret lå i seilingsleden til byen og var veldig viktig for ferdselen. I 1866 satte Fyrvesenet opp en 70 m² stort hus til bolig for fyrvokteren. Huset lå kloss i fyrlykta. Så i 1954 ble det bygget et fyrtårn i betong og ny bolig for fyrvokteren nedenfor selve lykta. Fyrvokteren har i fritiden anlagt en kjøkkenhage rett ved huset. For at hagen skulle ligge i live ble det bygget en mur av stein rundt hagen.

Bygningene er stengt for publikum, men en kan vandre fritt i området rundt. Våren 2013 ble det også anlagt tursti langs sjøen fra fyret og inn til friluftsområdet ved Fjøløy fort

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]