Fjøløy fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fjøløy fyr
Fjoeloey fyrstasjon.jpg
Fylke Rogaland
Kommune Rennesøy
Opprettet 1849
Fyrlistenummer 104800
Fyrtårn
Høyde 8,2 meter
Form Lyktehus på søyle
Byggemateriale Betong
Fyrlys
Lyskarakter Oc (2) WRG
Lyshøyde 17,5 meter
Lysvidde 10,6nm
Status
Eier Kystverket
Nedlagt
Avbemannet 1977
Automatisert 1977

Fjøløy fyr ble bygget i 1849 og ligger i Rennesøy kommune rett nord for Stavanger. Det ble automatisert i 1977, men eies av Kystverket. Nærmeste nabo er Utstein kloster på naboøya Klosterøy, og fyret blir derfor lett oversett av turister. Fyret ligger vakkert til ved Kvitsøyfjorden og det er utsikt nord til Karmøy, vest til Kvitsøy og sørover til Tungenes og Randaberg. Det er også fine muligheter for fuglekikking.

Det var sildefiskeriene på midten av 1800-tallet som gjorde at folk presset på for å få anlagt fyr. Dette året ble ikke mindre enn åtte nye fyr satt i drift på strekningen fra Bergen til Stavanger. Fyret brant bare om nettene under sildefisket de første årene. Selve fyrhuset målte 2,5x2,5m. Det var en bonde i nærheten som stod for driften. Snart kom det krav om å forlenge driften. I 1852 ble fyret driftet i syv måneder og senere i 1855, ti måneder. Fyret lå i seilingsleden til byen og var veldig viktig for ferdselen. I 1866 satte Fyrvesenet opp en 70 m² stort hus til bolig for fyrvokteren. Huset lå kloss i fyrlykta. Så i 1954 ble det bygget et fyrtårn i betong og ny bolig for fyrvokteren nedenfor selve lykta. Fyrvokteren har i fritiden anlagt en kjøkkenhage rett ved huset. For at hagen skulle ligge i live ble det bygget en mur av stein rundt hagen.

Bygningene er stengt for publikum, men en kan vandre fritt i området rundt. Våren 2013 ble det også anlagt tursti langs sjøen fra fyret og inn til friluftsområdet ved Fjøløy fort

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]