Skipper Worse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Skipper Worse er en roman av Alexander Kielland, utgitt i 1882.

Laquote.svgMen skipper Worse kunne ikke lenger styre seg, han tok tak i vantet, svang seg opp på rekken, og idet han viftet med hatten, ropte han, så det lød over hele Sandsgaard: «Vi kommer sent - hr. kunsel! men vi kommer godt!»Raquote.svg

fra første kapittel

Romanen foregår i Stavanger i og rundt handelshuset Sandgaard, som Kielland skapte med familiens eget handelshus, «Jacob Kielland & Søn», som modell. Romanen er en oppfølger til Garman & Worse som utkom i 1880. Men mens den første romanens handling er lagt til 1870-årene, foregår oppfølgeren en drøy generasjon tidligere, i 1840-årene.

Romanen gir et bredt bilde av byens ulike miljøer og veksler mellom det gamle handelshuset som vakler i sine finanser, det oppadstigende småborgerskapet dominert av haugianerne og skipperklubben. Boken inneholder erotikk, generasjonsmotsetninger, avsløringer av hykleri, romantikk, miljøskildringer og en saftig frodighet.

I tillegg til skipper Jacob Worse og konsul Morten Garman er Madam Torvestad en av hovedpersonene. Hun tilhører byens religiøse, og manipulerer sin gifteklare datter Sara inn i ekteskap med skipperen. Romanen ble dramatisert for scenen av Claes Gill og oppført ved Rogaland Teater i 1949, til Alexander L. Kiellands 100-årsjubileum. Claes Gill satte selv i scene, og hovedrollene ble spilt av Ingjald Haaland (skipper Worse), Hjalmar Fries (konsul Garman), Tove Bryn (madam Torvestad), Gretelill Fries (Sara) og Berit Brænne (Henriette).

Romanen ble senere dramatisert for Fjernsynsteatret i 1968, med Lasse Kolstad som skipperen, Ragnhild Michelsen som madam Torvestad og Rolf Berntzen som konsul Garman.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource Wikikilden: Skipper Worse – originaltekst