Fjærbarkmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjærbarkmåler
Fjærbarkmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Peribatodes secundaria
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: fjærbarkmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Peribatodes
Habitat: barskog
Utbredelse: Europa

Fjærbarkmåler (Peribatodes secundaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten ligner på flere andre gråspraglete målere, men ulikt de fleste andre av dem lever den i barskog. Den ble først registrert i Norge i 1977 men har siden spredt seg mye og er nå registrert nord- og vestover til Hordaland ([1])

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 40 – 48 mm), middels kraftig, gråspraglete måler. Den ligner sterkt på flere andre arter, særlig på grå barkmåler (Peribatodes rhomboidaria), men skiller seg fra denne på at vingene vanligvis har mer markerte tegninger og på at hannens fjærformede antenner er noe bredere, dessuten er den i gjennomsnitt noe større. Hannen har bredt fjærformede antenner, hunnen trådformede. Vingene er grå, forvingene har vanligvis tre ganske brede og tydelige, svarte tverrbånd. Larven er naken, brunlig med mørke sidestriper som er kantet med hvitt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er knyttet til barskog, men den kan vandre en del og kan derfor påtreffes ganske langt fra nærmeste bartrær. Larven lever på gran og furu. De voksne målerne flyr om natten og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa. I Norge ble den først registrert ved Kristiansand i 1977, men den har siden spredt seg og finnes nå over det meste av Sørlandet og det sørlige Østlandet. I 2007 ble den også registrert i Hordaland ([2]).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]