Hallstein Rasmussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hallstein Rasmussen
Født22. april 1925
Fræna
Død28. februar 2016 (90 år)
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Embetsmann
Nasjonalitet Norge

Hallstein Rasmussen (født 22. april 1925 i Nordre Bjørnsund i Fræna kommune, død 28. februar 2016 i Bergen), var fiskeridirektør i tiden 1978-1988.

Han var født i fiskeværet Nordre Bjørnsund i Fræna kommune i Møre og Romsdal som den yngste av 12 søsken. Etter endt utdanning som sosialøkonom ble han ansatt i Fiskeridirektoratet i 1953 som sekretær for daværende fiskeridirektør Klaus Sunnanå. I 1958 tiltrådte han som generalsekretær i Norges Fiskarlag. Ti år senere, i 1968, ble han tilsatt som assisterende fiskeridirektør. Han ble utnevnt til fiskeridirektør i 1978. Etter åremålets utløp i 1988 og fram til han gikk av med pensjon i 1995 hadde Rasmussen igjen tittelen som assisterende fiskeridirektør.

Rasmussen styrte Fiskeridirektorat i en brytningstid. Teknologiske nyvinninger og en stor kapasitetsoppbygging i fiskeflåten førte til nedfiskede bestander. Dette førte etterhvert til en overgang fra fritt fiske til en gjennomregulert fiskerinæring. Samtidig kom framveksten av havbruksnæringen. Rasmussen var en pådriver for etablering av forskningsstasjonene i Matre og Austevoll. Gjennom store deler av sin karriere var han styreleder for fiskermessen i Trondheim, senere også for Aqua Nor som i dag er verdens største messe for akvakultur-teknologi. I en årerekke ledet han også fiskeriforhandlingene med Færøyene.

Hallstein Rasmussen var ridder av 1. klasse av St. Olavsorden og æresmedlem av Norges Fiskarlag.

Referanser[rediger | rediger kilde]