Audi Quattro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Audi Quattro
For Audis firehjulstrekksystem, se quattro.

Audi Quattro er en gate- og rallybil fra den tyske bilprodusenten Audi. Den var spesiell fordi det var den første firehjulsdrevne GT-bilen siden Jensen FF i 1966. Offisielt er modellens navn «Quattro» (spansk for «fire» skrives med en t), alltid med stor «Q» (selv om grafikken langs siden av bilen henviser til firehjulssystemet selv, og benytter seg av en liten «q»). Ordet «quattro» med liten «q» brukes for å referere til enten firehjulssystemet selv, eller en hvilken som helst firehjulsdrevne utgave av en Audi-modell. For å unngå forvirring blir Audi Quattro ofte kalt «Ur-Quattro» (Den originale Quattroen). På samme måte henviser man ofte til de første generasjoners Audi S4 og S6 som «UrS4» og «UrS6»).

Historikk[rediger | rediger kilde]

Audi lanserte den originale Quattro i 1980, og den var dermed den første bilen som benyttet seg av Audis quattro firehjulstrekksystem. Motoren var en 2.1 liters rekkemotor med fem sylindre, enkel overliggende kamaksel og 10 ventiler. Første utgave av motoren leverte 200 hk (149 kW), mens den senere ble oppgradert og leverte da 210 hk (156 kW), før den ved siste oppgradering fikk doble overliggende kamaksler og leverte 220 hk (164 kW). Den er ansett som en av de viktigste rallybilene noensinne, og var en av de første som benyttet seg av en regelendring som gjorde det mulig med firehjulstrekk i bilsport. Mange kritikere tvilte på mulighetene til firehjulsdrevne rallybiler, fordi de mente konstruksjonen ble for tung og komplisert, men Quattro var en umiddelbar suksess og vant allerede fra sitt andre løp. Bilen vant ett og annet løp i to år etter introduksjonen.

Den totale produksjonen av gatemodeller er på 11.452 biler i perioden 19801991. Karosseriet fikk få forandringer underveis, og den eneste endringen verdt å merke seg var i 1985, hvor bilen fikk ny grill, nye frontlykter, endret listverk og andre emblemer bak. Alle Quattro-modeller ble håndbygget i Tyskland.

Til begynne med hadde Quattro 2 manuelle sperrer bak ved feste til håndbrekket. Disse løftet/dro man opp ettersom en ønsket å stive av midtre eller bakaksel. På 1983 modellen ble disse flyttet frem til midtkonsollen. Først som knapper til å trekke ut, for så i 1985 som vribare brytere. I 1987 ble quattro prinsippet videreutviklet med en ny differensial som de kalte «torsen». Navnet kommer av engelsk «Torque Sensing». Det gjorde at de manuelle sperrene som hadde vært i bruk frem til da ble fjernet. Den eneste sperren som da ble tilgjengelig manuelt, var en knapp i midtkonsollen ved håndbrekket og som løste ut når en passerte 30 km/t. De 3 siste versjonene av brytere / quattro prinsipp ble brukt på samtlige av Audi's øvrige modeller igjennom 80- og 90-tallet.

De første modellene av Quattro hadde analoge instrumenter i dashbordet. Først i 1984 modellen kom det digitale instrument bordet. Og da fikk den også en digital kvinnelig stemme som varslet om noe var galt med tekniske ved bilen. Denne stemmen var kun tilgjengelig i tysk utgave. De første modellene hadde også velourinteriør som standard, men fikk senere skinninteriør som standard.

Audi Sport Quattro[rediger | rediger kilde]

Audi Sport Quattro var en Quattro-modell utviklet for Gruppe B rally, og ble solgt som produksjonsmodell i et begrenset antall for å tilfredsstille homologerings-reglene. Kravet var minimum 200 biler ut for salg. Denne modellen hadde et lettere karosseri og en adskillig kortere akselavstand; 32 cm. Kevlar ble en vesentlig bestanddel i produksjonen på denne.

Audi Quattro Sport S1 'Pikes Peak'[rediger | rediger kilde]

Denne hadde 600 hk mot 450-550 hk i en «vanlig» S1, og enorme front- og bakspoilere, alt i karbonfiber. Dette for å få bilen så lett som mulig. Bilen ble modifisert primært for å kjøre bakkeløpet Pikes Peak i USA 1987. Føreren Audi-fabrikken valgte ut ifra «stallen» sin til å kjøre løpet var den tyske sjåføren Walther Röhrl, og det ble ny rekord.

Men dette var ikke første gang en Audi quattro hadde kjørt opp den berømte bakken.

2 år før (1985) hadde Michelle Mouton prøvd seg opp bakken for første gang med en mindre modifisert Sport quattro S1 (Så å si standard Rally quattro utsende, men skilte seg ut med BBS felger med gull senter), og kjørte inn til ny rekord.

Amerikanske Bobby Unser (tidligere rekordholder) ble så imponert av bilen, at han valgte å kjøre nettopp en Sport quattro S1 E2 opp den sammen bakken, for å prøve på ny beste tid.

Det ble det, og Mouton sin tid ble slått.

Audi Quattro i Norge[rediger | rediger kilde]

Det ble kun tatt inn 5 stk ny-bil «Ur-Quattro» til Norge gjennom Harald Møller i perioden [1981]-1987. Den siste som ble ny-bil importert av Møller i november 1986, en tornadorød, LY-registrert, ble spesial bestilt med hvitt skinninteriør. Dette eksemplaret fremstår i dag i perfekt original stand.[trenger referanse] Alle andre Ur-Quattroer i Norge har senere blitt bruktimportert.

Kilde: http://www.ableitet.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]