Ferai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den hyperianske kilde ved Ferai, Edward Dodwell, 1821.

Ferai (gresk: Φεραί) var en gammel gresk by i sørøstlige Thessalia,[1] en av de eldste i henhold til Strabon.[2] Den grenset mot innsjøen Bolbeis.[3] Den lå i det sørøstlige hjørnet av Pelasgiotis, vest for innsjøen Bolbeis, og 90 stadia (lengdeenhet) fra Pagasai som tjente som dens havn.[2][4] Byen og innsjøen er nevnt i Homers skipsliste i andre sang av Iliaden: «Dernest kom helter fra Ferai ved sjøen Bolbeis' bredder...»[5]

Byen Ferai kontrollerte den viktige havnen Pagasai, og dro nytte av eksport av korn og handel med andre varer. Med den økende velstand i byen ble det dannet i en middelklasse som gjorde politiske krav. Ved slutten av Peloponneskrigen var det opprettet et tyranniske styre som hadde i lengre tid innflytelse i Hellas og førte en meget ekspansiv og aggressiv politikk for å få hegemoni over hele Thessalia. Den sosiale strukturen i havnebyen Pagasai skilte seg fra de andre byene i Thessalia ved at den ikke var preget av jordbruk, men dominerte handelsmenn og sjøfolk. Byen hadde et akropolis og innenfor festningsvollene den storslåtte kilden Hypereia som selv den dag i dag har vann.

Dagens by[rediger | rediger kilde]

Oldtidens Ferai tilsvarer dagens moderne greske by Velestino (gresk: Βελεστίνο) i Magnesia hvor det bor rundt 3 659 mennesker i henhold til folketelling av 2001.[6] Rigas Feraios (17571798), gresk revolusjonær og forfatter fra opplysningstiden, ble født i Velestino.

Mytologiske figurer[rediger | rediger kilde]

I mytologien var byen hjemmet til kong Admetos, og det var hans hustru Alkestis som Herakles dro til underverden Hades for redde. Her bodde også Diokles, sønn av Orsilokos, far til tvillingene Orsilokos og Kreton,[7] og dessuten Antiklea, mor til Nikomakos og Gorgasos, helbredende helter i en helligdom i Ferai,[8] som hun fikk med Makaon,[9] I henhold til Homer var Makaon en lege og kommandant av 30 skip fra Thessalia i Trojakrigen.[10] I Homers Odysseen tilbrakte Odyssevs, Telemakhos og Peisistratos (en yngre sønn av Nestor) en natt i deres hus mens de var på veg fra Pylos og til Sparta for å besøke kong Menelaos.

Historiske figurer[rediger | rediger kilde]

I den faktiske historie var byen mer kjent for å være stedet for tyrannene Jason og dennes nevø Aleksander på 300-tallet f.Kr. som kontroll over store deler av Thessalia før de ble beseiret av bystaten Theben. Hærføreren Pelopidas fra Theben førte en langvarig krig mot Aleksander, inntil denne ble myrdet i 358 f.Kr. i henhold til Plutark, som har gitt en detaljert redegjørelse og et livaktige bilde av hans palass i Ferai. Også Jason fikk en voldelig død.

Filip II av Makedonia, far til Aleksander den store, tok en av sine mange hustruer i Nikesipolis fra Ferai. Hun ble mor til Thessalonike, gift med hærføreren Kassandros. Antiokos III den store fra hellenistiske Selevkideriket erobret Ferai i 191 f.Kr., men måtte snart overgi den til Romerriket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mish, Frederick C., (red.) (1985): «Pherae» i: Webster’s Ninth New Collegiate Dictionary. 9. utg. Springfield, MA: Merriam-Webster Inc. ISBN 0-87779-508-8, ISBN 0-87779-509-6 (indeksert), og ISBN 0-87779-510-X (deluxe).
  2. ^ a b Pherae i: Smith, William (1854): Dictionary of Greek and Roman Geography, via Perseus
  3. ^ Strabon: Geografika.
  4. ^ Strabon: 9.436
  5. ^ Homer: Iliaden. I gjendiktning ved P. Østbye, Oslo 1980, s. 37
  6. ^ Detaljert resultat av folketelling 2001 Arkivert 31. januar 2013 hos Wayback Machine. (PDF) (gresk og engelsk)
  7. ^ Homer: Iliaden, 5. 541 - 550 ff
  8. ^ «Gorgasus and Nicomachus», Brill’s New Pauly
  9. ^ «Machaon», Brill’s New Pauly
  10. ^ Homer: Iliaden. 2,729ff.


Autoritetsdata