Rigas Feraios

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rigas Feraios

Rigas Feraios (født i 1757 i Velestino, Thessalia – død 13. juni 1798) var en gresk forfatter og revolusjonær som blir husket som en fremragende figur under den greske opplysningstiden og blir regnet som en gresk nasjonalhelt. Han var også det første offeret for det greske opprøret mot det osmanske riket som var forløpet til den greske uavhengighetskrigen.

Han vokste opp i kloster før han begynte på sin karriere i militæret og etter det jobbet han ved diverse utenlandske konsulater i Hellas. Han publiserte også sin egen avis for en stund. I tillegg trykte han hefter og pamfletter som var basert på prinsippene under den franske revolusjonen.

Han publiserte også mange greske oversettelser av utenlandske verk og han samlet sine dikt i et manuskript som ble utgitt etter hans død i 1814. Han skrev entusiastiske dikt og bøker om gresk historie og mange av dem ble svært populære.

En statue av Rigas Feraios er blitt reist ved inngangen til universitetet i Athen. Det er også blitt reist en statue av ham i Beograd i begynnelsen av gaten som har fått navnet Ulica Rige od Fere etter ham.