Fem i familien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fem i familien
orig. Family Ties
Generell informasjon
Sjanger Situasjonskomedie
Nasjonalitet Amerikansk
Sesonger 7
Episoder 180
Lengde 25 min. (per episode)
Språk Engelsk
Foran kamera
Medvirkende Meredith Baxter
Michael Gross
Michael J. Fox
Justine Bateman
Tina Yothers
Marc Price
Scott Valentine (1985-1989)
Tracy Pollan (1985-1986)
Brian Bonsall (1986-1989)
Courteney Cox (1987-1989)
Bak kamera
Skapere Gary David Goldberg
Sending
Periode 22. sept. 198214. mai 1989
TV-kanal NBC
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

Fem i familien (orig: Familiy Ties) er en amerikansk situasjonskomedie som gikk på NBC fra 1982 til 1989.

På høyden av sin popularitet var det det nest mest sette programmet i to sesonger på rad (198586 og 1986–87).

Serien hadde Meredith Baxter og Michael Gross i rollene som «Elyse» og «Steven Keaton». «Elyse» var en veldig suksessfull arkitekt og «Steven» eide en TV-kanal. De bodde i Columbus i Ohio med sine tre barn: «Alex P. Keaton» (spilt av Michael J. Fox), «Mallory Keaton» (spilt av Justine Bateman) og «Jennifer Keaton» (spilt av Tima Yothers).

Det meste av seriens humor kom som en følge av spenningene som oppsto mellom «Alex», den konservative, «Mallory», den kapitalistiske og deres foreldre, de liberalistiske.

Serien ble solgt til kanalen NBC med undertittelen «hip parents, square kids», og foreldrene var opprinnelig planlagt å være hovedrollene. Publikum reagerte imidlertid så positivt da «Alex» mistet sin jomfrudom til en jente i en episode at fokus i serien ble rettet mot ham.

I 1984 fant «Elyse» ut at hun var gravid, og mye moro kom fra barna: «Alex» syntes hun var for gammel til å få barn, «Mallory» syntes moren burde gjøre noe med sitt sosiale liv, og «Jennifer» ønsket ikke noen ny baby i begynnelsen, da hun ønsket å fortsette med å være babyen i familien. «Elyse» fødte «Andrew Keaton» (spilt av Brian Bonsall) i 1985, og han ble skrevet inn i serien som et barn i førskolealder. Mange følte at introduksjonen av «Andrew», samt at serien ble flyttet fra torsdager til søndager gjorde at serien mistet noe av glansen.

Andre figurer i serien inkluderte familien Keatons nabo «Skippy Handelman» (spilt av Marc Price), som er dødelig forelsket i «Mallory», og senere «Nick Moore» (spilt av Scott Valentine), som innledet et forhold med «Mallory», og sjokkerte de andre familiemedlemmene med å være rett fram og uten manerer. De siste to sesongene var også Alex' kjæreste «Lauren Miller» (spilt av Courteney Cox), samt «Ellen Reed» (spilt av Tracy Pollan, som senere skulle bli Michael J. Fox' kone i virkeligheten), som også var en av Alex' kjærester.

Popularitet[rediger | rediger kilde]

Fem i familien ble sendt på torsdagskvelder i USA fra 1984 til 1987, like etter publikumsfavoritten The Cosby Show, og like før det nesten like populære Cheers. Denne perioden representerte høyden til alle tre programmene, og i 1986-87 var de de tre mest sette programmene i USA, sett av 33% av USAs husstander. Produsenten og skaperen Gary David Goldberg bestemte seg for å avslutte serien etter 1988-89-sesongen på grunn av dalende seerinteresse. I den siste episoden flytter «Alex» til New York for å begynne en karriere på Wall Street.

President Ronald Reagan uttalte at Fem i familien var hans favoritt-TV-serie på 1980-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]