Hopp til innhold

Fem i familien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fem i familien
orig. Family Ties
Generell informasjon
SjangerKomiserie
Prod.landUSA
Sendeår1982
Sesonger7
Episoder168
Lengde25 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleMeredith Baxter
Michael Gross
Michael J. Fox
Justine Bateman
Tina Yothers
Brian Bonsall
Medvirkende
10 oppføringer
Meredith Baxter
Michael Gross
Michael J. Fox (rollefigur: Alex P. Keaton)
Justine Bateman
Tina Yothers
Brian Bonsall
Tracy Pollan
Scott Valentine
Marc Price
Courteney Cox
Bak kamera
Skaper(e)Gary David Goldberg
ProdusentSusan Borowitz, Michael J. Weithorn, Alan Uger, Marc Lawrence
MusikkJeff Barry, Tom Scott
Sending
Periode22. sep. 198214. mai 1989
TV-kanalNBC
Eksterne lenker
IMDb

Fem i familien (originaltittel Familiy Ties) er en amerikansk familierelatert komiserie som gikk på NBC fra 1982 til 1989.

Serien handlet om familien Keaton som bodde i Columbus i Ohio. Disse besto av Elyse og Steven Keaton (spilt av Meredith Baxter og Michael Gross) og deres tre barn: Alex (Michael J. Fox), Mallory (Justine Bateman) og Jennifer (Tina Yothers). Et fjerde barn, Adrew, kom til noe senere. Elyse var en suksessfull arkitekt og Steven eide en TV-kanal. Mye av seriens humor kom som en følge av spenningene som oppsto mellom paret og deres sønn, Alex. Foreldrene hadde et liberalt ståsted og i tillegg hippiebakgrunn, mens sønnen var konservativ og beundret Reagan.[1] Serien ble Michael J. Fox gjennombrudd som skuespiller i USA[2] og innbrakte ham tre Emmy og en Golden Globe.[3]

Seriens popularitet var beskjeden i begynnelsen, men i løpet av tredje sesong steg seertallene betydelig og den endte opp som den femte meste sette serien på amerikansk TV.[4] Serien var på høyden av sin popularitet i sesong fire og fem da den var den nest mest sette TV-serien i USA.[4]

Serien ble ikke viet noen stor oppmerksomhet i Norge, men den ble sendt på TV 2 på 1990-tallet.[5][6]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sett til en forstad kalt Columbus i Ohio, under president Ronald Reagan og hans administrasjon, bor Steven og Elyse Keaton. De er liberale tidligere hippier, som oppdrar deres tre barn: Alex (spilt av Michael J. Fox) og Mallory og Jennifer. Elyse, gift i 1964, er en uavhengig arkitekt og Steven, opprinnelig fra New York, er stasjonssjef for WKS - en lokal TV-stasjon.

Alex, den eldste av søskenflokken, er en ung republikaner som foretrekker Reagan-politikken, og utviser konservative holdninger. Mallory er en upolitisk og materialistisk ung kvinne, i kontrast til sin feministiske mor. Steven og Elyse får etter hvert også et fjerde barn sammen, Andrew, som ble født tidlig i 1985. Et tilbakevendende tema i løpet av hele TV-serien involverer Alex som forsøker å klekke ut forskjellige opplegg som involverer å tjene penger, noe som fører til ulike humoristiske problemer, og ender med at Alex ofte blir tvunget til å be om unnskyldning for hans påfunn.

Roller[rediger | rediger kilde]

Familien Keaton
Biroller

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Museum of Broadcast Communications - Encyclopedia of Television - Family Ties». www.museum.tv. Arkivert fra originalen 6. juni 2016. Besøkt 5. desember 2016. 
  2. ^ Carter, Brooke (16. oktober 2016). «What Happened to Michael J. Fox– News & Updates - The Gazette Review». The Gazette Review (engelsk). Besøkt 5. desember 2016. «However despite his screen time, it wasn’t until he was cast as a lead character in the family drama, Family Ties that he first received recognition as an actor. Since then, Fox has starred in dozens of different roles from video games to comedy series.» 
  3. ^ «Michael J. Fox Biography». Biography.com. Besøkt 2016.  Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp)
  4. ^ a b «ClassicTVHits.com: TV Ratings (1985-1987)». www.classictvhits.com. Besøkt 5. desember 2016. 
  5. ^ «TVGUIDEN». VG. 27.9.1993. «Før nyhetene blir det rein avslapning med Michael J. Fox i TV 2-serien «Fem i familien» På amerikansk heter den «Familie ties», og den prisbelønte serien ble gjennombruddet for unge Michael J. Fox.» 
  6. ^ «PROGRAMOMTALER». BT. 17.2.1996. «18.00 TV 2/ Gjensyn med "Fem i familien" Etter at MASH-gjengen takket for seg i forrige uke, er det klart for en ny runde med den populære komiserien "Fem i familien".» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]