Farah Pahlavi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Farah Pahlavi
Empress Farah.jpg
FødtFərəh Diba
14. oktober 1938[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (82 år)
TeheranRediger på Wikidata
Ektefelle Muhammed Reza Pahlavi (19591980)[5]Rediger på Wikidata
Mor Farideh GhotbiRediger på Wikidata
Barn Reza Pahlavi II, Farahnaz Pahlavi, Ali Reza Pahlavi, Leila PahlaviRediger på Wikidata
Utdannet ved École Spéciale d'ArchitectureRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, oversetter, arkitekt, Woman's Social and Political Union-medlem, politikerRediger på Wikidata
Embete KeiserRediger på Wikidata
Nasjonalitet IranRediger på Wikidata
Utmerkelser
33 oppføringer
Storkors av Æreslegionen, Dame Grand Cross with Collar of the Order of Merit of the Italian Republic (1974), storkorset av Isabella den katolskes orden, Kongerikets kroneorden, Steiger Award, storkors i særklasse av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (1967), ærestegn i gull av Ærestegnet for fortjenester (1965)[6], Elefantordenen (1963)[7], storkors av St. Olavs Orden (1965)[8], Smilets orden, Arjamehrordenen, Jubileumsmedaljen for 2500-året for grunnleggelsen av det iranske sjahdømmet, Reza Pahlavi Investiture Medal, Den nederlandske løves orden, Leopoldsordenen, St. Olavs Orden, Sydkorsordenen, Frigjøreren San Martins orden, Jugoslavias store stjernes orden, Ærestegnet for fortjenester, Chakri-ordenen, Republikken Italias fortjenstorden, Isabella den katolskes orden, Den kostbare krones orden, Dronningen av Sabas orden, Uavhengighetsordenen, Serafimerordenen, Den hvite løves orden, Finlands hvite roses orden, Gjenfødelsesordenen, Den aztekiske ørns orden, Family Order of Laila Utama, Ordenen for nasjonal grunnleggelseRediger på Wikidata
Signatur
Farah Pahlavis signatur
Våpenskjold
Farah Pahlavis våpenskjold

Farah Pahlavi
30. mai 1972

Farah Pahlavi (født 14. oktober 1938 i Teheran i Iran som Farah Diba, persisk: فرح دیبا Faraḥ Dība) er tidligere dronning (19591967) og keiserinne (19671979) av Iran, og enke etter Mohammad Reza Pahlavi, den siste sjahen av Iran. Hun er Irans eneste keiserinne (shahbanu) i moderne tid.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i en fornem embedsmannsfamilie som datter av en offiser og barnebarn av en tidligere persisk ambassadør til det russiske hoff. Faren døde imidlertid da hun var ni år, og familien kom i en vanskelig økonomisk situasjon og flyttet inn hos en onkel. Farah Diba studerte i Paris og ble venninne med sjahens datter, prinsesse Shahnaz, og ble på den måten kjent med sin blivende ektemann.

Deres bryllup fant sted den 21. desember 1959.

Keiserinne[rediger | rediger kilde]

I 1967 ble hun kronet til keiserinne av Iran. I ekteskapet ble det født to sønner og to døtre. Datteren Leila døde 10. juni 2001 på et hotellrom i London. Hun hadde da i mange år lidd av anoreksi og depresjon, og hadde blitt avhengig av sovemedisiner. Obduksjonen viste at hun hadde inntatt en fem ganger dødelig dose med sovemedisin, samt en ikke-dødelig dose med kokain.

I sin manns regjeringstid var Farah Pahlavi både et moteikon og regnet som selve innbegrepet av glamour også i mange vestlige land.

Under den islamske revolusjonen i 1979 måtte Farah Diba og hennes mann flykte fra landet. Året etter døde sjahen av leukemi i Egypt. Farah Diba bor vekselvis i Potomac i Maryland, utenfor Washington D.C. og New York i USA, Paris i Frankrike, og Kairo i Egypt. Hennes ektemann Sjahen ligger begravet i Kairo og hennes datter i Paris. I eksil bruker hun tittelen Hennes Majestet Keiserinne Farah Pahlavi.

Titler[rediger | rediger kilde]

  • Hennes Keiserlige Majestet Dronningen av Iran (1959–1967)
  • Hennes Keiserlige Majestet Keiserinnen (Shahbanu) av Iran (fra 1967, i eksil fra 1979)

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Barn[rediger | rediger kilde]

Reza Pahlavi er den eneste av barna til Farah Pahlavi som har giftet seg og som har fått barn. Sammen med Yasamin Etermad-Amini har han tre jenter:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Proleksis Encyclopedia, oppført som Farah Diba, Proleksis enciklopedija ID 20448
  2. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 17768
  3. ^ FemBio, oppført som FarahDiba, FemBio-ID 9374
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Farah Diba, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id farah-diba, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ The Peerage person ID p70635.htm#i706346, besøkt 7. august 2020
  6. ^ 10542/AB XXIV. GP - Anfragebeantwortung, side(r) 193
  7. ^ Modtagere af danske dekorationer, kongehuset.dk
  8. ^ www.kongehuset.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]