Farah Pahlavi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Farah Pahlavi
30. mai 1972

Farah Pahlavi (født 14. oktober 1938 i Teheran i Iran som Farah Diba, persisk: فرح دیبا Faraḥ Dība) er tidligere dronning (19591967) og keiserinne (19671979) av Iran, og enke etter Mohammad Reza Pahlavi, den siste sjahen av Iran. Hun er Irans eneste keiserinne (shahbanu) i moderne tid.

Hun ble født i en fornem embedsmannsfamilie som datter av en offiser og barnebarn av en tidligere persisk ambassadør til det russiske hoff. Faren døde imidlertid da hun var ni år, og familien kom i en vanskelig økonomisk situasjon og flyttet inn hos en onkel. Farah Diba studerte i Paris og ble venninne med sjahens datter, prinsesse Shahnaz, og ble på den måten kjent med sin blivende ektemann. Deres bryllup fant sted den 21. desember 1959. I 1967 ble hun kronet til keiserinne av Iran. I ekteskapet ble det født to sønner og to døtre. Datteren Leila døde 10. juni 2001 på et hotellrom i London. Hun hadde da i mange år lidd av anoreksi og depresjon, og hadde blitt avhengig av sovemedisiner. Obduksjonen viste at hun hadde inntatt en fem ganger dødelig dose med sovemedisin, samt en ikke-dødelig dose med kokain.

I sin manns regjeringstid var Farah Pahlavi både et moteikon og regnet som selve innbegrepet av glamour også i mange vestlige land.

Under den islamske revolusjonen i 1979 måtte Farah Diba og hennes mann flykte fra landet. Året etter døde sjahen av leukemi i Egypt. Farah Diba bor vekselvis i Potomac i Maryland, utenfor Washington D.C. og New York i USA, Paris i Frankrike, og Kairo i Egypt. Hennes ektemann Sjahen ligger begravet i Kairo og hennes datter i Paris. I eksil bruker hun tittelen Hennes Majestet Keiserinne Farah Pahlavi.

Titler[rediger | rediger kilde]

  • Farah Diba (1938–1959)
  • Hennes Keiserlige Majestet Dronningen av Iran (1959–1967)
  • Hennes Keiserlige Majestet Keiserinnen (Shahbanu) av Iran (fra 1967, i eksil fra 1979)

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Barn[rediger | rediger kilde]

Reza Pahlavi er den eneste av barna til Farah Pahlavi som har giftet seg og som har fått barn. Sammen med Yasamin Etermad-Amini har han tre jenter:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]