Fantastic Four (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fantastic Four
Fantastic Four logo.svg
Generell informasjon
GenreSuperheltfilm, science fiction-film, fantasyfilm, actionfilm
Utgivelsesår2005
NasjonalitetUSA, Tyskland
Lengde102 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTim Story[1][2][3][4][5][6]
ManusMark Frost, Michael France
Basert på
Produsent(er)Avi Arad, Bernd Eichinger, Ralph Winter
MusikkJohn Ottman
SjeffotografOliver Wood
KlippWilliam Hoy
Foran kamera
MedvirkendeIoan Gruffudd,[1] Jessica Alba,[1] Chris Evans,[1] Michael Chiklis,[1] Julian McMahon,[7] Kerry Washington,[7] Hamish Linklater,[8] Laurie Holden,[7] Stan Lee,[7] Kevin McNulty,[7] Maria Menounos,[7] Pascale Hutton,[9] Gina Holden,[9] Donavon Stinson,[9] Nicole Muñoz,[9] Lorena Gale,[9] Jason Schombing,[9] Andrew Airlie, Peter Bryant
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarge
Filmselskap20th Century Studios,[4] 1492 Pictures, Constantin Film, Marvel Entertainment
DistributørInterCom (Ungarn), 20th Century Studios (Frankrike, USA), Netflix, Vudu, Disney+
Totalomsetning330 600 000 USD[10]
Premiere(r)20. juli 2005 (Frankrike), 14. juli 2005 (Tyskland),[11] 16. september 2005 (Italia), 17. september 2005 (Japan), 11. august 2005 (Sør-Korea), 8. juli 2005 (USA), 2005
FilmserieFantastic Four
Eksterne lenker

Fantastic Four er en amerikansk film av Tim Story som kom ut i 2005. Den handler om fire astronauter, Reed, Sue, Johnny og Ben som etter en tur i verdensrommet blir forvandlet fra å være helt vanlige mennesker til å bli mennesker med overnaturlige krefter. Under ferden blir de utsatt for stjernestøv som gjør at de får overnaturlige krefter, noe de bruker til å redde verden.

Filmen er basert på en tegneserie, skapt på 60-tallet av Stan Lee og Jack Kirby, fra Marvel Comics.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Dr. Reed Richards, et geni og fysiker, er overbevist om at en evolusjon ble utløst for millioner av år siden på jordkloden av skyer av kosmisk energi i verdensrommet. Han har beregnet at disse skyene snart kommer til å passere nær Jorden igjen. Sammen med vennen sin, astronaut Ben Grimm, overbeviser Reed sin MIT-klassekamerat, Dr. Victor Von Doom, for å ta biologiske prøver av skyen. Von Doom er enig, i bytte for kontroll over eksperimentet og få det meste av fortjenesten. Han bringer om bord sin vakre forsker (og Reeds eks-kjæreste fra MIT) Susan Storm og hennes bror Johnny Storm, en astronaut som var Bens underordnede ved NASA - men som blir hans overordnede på oppdraget.

De reiser gjennom verdensrommet for å observere de kosmiske skyene, men Reed har feilberegnet, og skyene materialiseres lenge før de trodde at skyene kom til å dukke opp. Reed, Susan og Johnny forlater stasjonen for å redde Ben som forsøker å plassere prøvene. Ben blir utsatt for kosmisk stråling i verdensrommet, og de andre blir utsatt en begrenset dose stråling. De kommer hjem, men begynner snart å utvikle merkelige krefter. Reed er i stand til å strekke seg som gummi.

Susan kan bli usynlig og skape kraftfelt, spesielt når hun blir sint. Johnny kan oppsluke seg i ild ved, og er i stand til å fly. Ben blir forvandlet til en stor, stein-aktig skapning med overmenneskelig styrke. I mellomtiden får Victor problemer fra sine aksjonærer på grunn av dårlig publisitet etter det mislykkede oppdraget, og han har fått et arr i ansiktet fra en eksploderende konsoll som var i nærheten av skyens plassering.

Ben kommer hjem til sin forlovede Debbie. Men hun takler ikke hans nye utseende, og reiser sin vei. Reed ønsker å konstruere en maskin for å gjenskape stormen, og reversere effekten på kroppene deres. Men advarer om at prosessen muligens kan akselerere prosessen i stedet. Imidlertid nekter en hensynsløs Johnny å gi opp kreftene sine, og bruker kreftene til å hjelpe ham med å vinne ekstremsport og dermed avsløre Reed, Susan og Bens evner for publikum. I mellomtiden fortsetter Victor å mutere, armen hans blir til et organisk metall, og han begynner å bruke sine nye krefter for å ta hevn. Victor - som nå kaller seg selv "Doom" - bruker en metall-maske for å skjule sine fysiske skader.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Ioan Gruffudd

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]