Hopp til innhold

Fantastic Four (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fantastic Four
Generell informasjon
GenreSuperheltfilm, science fiction-film, fantasyfilm, actionfilm
Utgivelsesår2005
NasjonalitetUSA, Tyskland
Lengde102 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTim Story[1][2][3][4][5][6] Rediger dette på Wikidata
ManusMark Frost, Michael France Rediger dette på Wikidata
Basert på
Produsent(er)Avi Arad, Bernd Eichinger, Ralph Winter
MusikkJohn Ottman Rediger dette på Wikidata
FotoOliver Wood Rediger dette på Wikidata
KlippWilliam Hoy Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeIoan Gruffudd,[1] Jessica Alba,[1] Chris Evans,[1] Michael Chiklis,[1] Julian McMahon,[7] Kerry Washington,[7] Hamish Linklater,[8] Laurie Holden,[7] Stan Lee,[7] Kevin McNulty,[7] Maria Menounos,[7] Pascale Hutton,[9] Gina Holden,[9] Donavon Stinson,[9] Nicole Muñoz,[9] Lorena Gale,[9] Jason Schombing,[9] Andrew Airlie, Peter Bryant Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger
Filmselskap20th Century Studios[4] Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)InterCom
20th Century Studios
Netflix
Vudu
Disney+
Totalomsetning330 600 000 USD (globalt)[10] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)
7 oppføringer
20. juli 2005 (Frankrike)
14. juli 2005 (Tyskland)[11]
16. september 2005 (Italia)
17. september 2005 (Japan)
11. august 2005 (Sør-Korea)
8. juli 2005 (USA)
2005
FilmserieFantastic Four
Eksterne lenker

Fantastic Four er en amerikansk film som hadde premiere i 2005 og var regissert av Tim Story. Filmen handler om de fire astronautene Reed, Sue, Johnny og Ben, som etter en tur i verdensrommet blir forvandlet fra å være helt vanlige mennesker til å bli mennesker med overnaturlige krefter. Under ferden har de blitt utsatt for stjernestøv, og det er dette som har gitt dem de overnaturlige kreftene, som de bruker til å redde verden.

Filmen er basert på en tegneserie som ble skapt på 1960-tallet av Stan Lee og Jack Kirby og utgitt av tegneserieforlaget Marvel Comics.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

Den geniale fysikeren dr. Reed Richards er overbevist om at en evolusjon ble utløst for millioner av år siden på jordkloden av skyer av kosmisk energi i verdensrommet. Etter Reeds beregninger kommer disse skyene snart til å passere nær Jorden på nytt. Reed og hans venn Ben Grimm, som er astronaut, overtaler Reeds klassekamerat fra MIT, Dr. Victor Von Doom, til å la dem benytte en romstasjon som Von Doom Industries har i bane ute i verdensrommet, slik at de kan gjøre eksperimenter. Victor sier ja dersom han får ha full kontroll over eksperimentet og få det meste av fortjenesten. Han rekrutterer også den vakre genetikeren Susan Storm, som var Reeds kjæreste da de studerte sammen på MIT, og hennes bror Johnny Storm. Johnny er astronaut og hadde Ben som sjef på NASA, men blir sjefen til Ben på romferden.

De reiser gjennom verdensrommet for å observere de kosmiske skyene, men skyene materialiserer seg lenge før beregningene tilsa at skyene skulle dukke opp. Da har Ben forlatt romstasjonen som ledd i forskningsarbeidet, og Reed, Susan og Johnny rykker ut for å redde ham. Victor på sin side blir igjen i romstasjonen, og skalker lukene for å beskytte seg selv mot stråling. Men de fire som befinner seg ute i verdensrommet blir utsatt for kosmisk stråling.

Etter at de har kommet tilbake til jorden begynner alle fire å utvikle merkelige krefter. Reed er i stand til å strekke seg som gummi. Susan kan bli usynlig og skape kraftfelt, spesielt når hun blir sint. Johnny kan la seg omslutte av flammer, og er i stand til å fly. Ben blir forvandlet til en stor, stein-aktig skapning med overmenneskelig styrke. I mellomtiden får Victor problemer med aksjonærene i Von Doom Industries på grunn av alle medieoppslagene om den mislykkede romferden.

Bens forlovede Debbie takler ikke hans nye utseende, og forlater ham. Ben er sønderknust, men Reed sier han skal konstruere en maskin for å gjenskape stormen, slik at de alle fire blir slik de var før. Han blir motarbeidet av Johnny, som nekter å gi opp kreftene sine. Det viser seg at også Victor har blitt påvirket av den kosmiske strålingen, og han begynner å mutere. Armen hans blir til et organisk metall, og han begynner å bruke sine nye krefter for å ta hevn. Han kaller seg «Doom», og bruker en metall-maske for å skjule sine fysiske skader. Han klarer å så splid mellom Ben og Reed, og det utvikler seg en maktkamp mellom Viktor og de fire andre.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]
Ioan Gruffudd

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]