Fam Ekman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fam Ekman
Fam Ekman 1963.jpg
Født8. mars 1946Rediger på Wikidata (76 år)
StockholmRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, kunstmaler, illustratør, barnebokforfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskoleRediger på Wikidata
UtdannelseStatens håndverks- og kunstindustriskole, Oslo 1965-1968
Statens kunstakademi 1979-1983
Far Hasse EkmanRediger på Wikidata
Mor Eva HenningRediger på Wikidata
Søsken Krister Ekman, Stefan Ekman, Mikael Ekman, Gösta Ekman d.y.Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Sverige, NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Bokkunstprisen (2003), Brageprisen for bildebøker (1992)Rediger på Wikidata

Fam Ekman (født 6. oktober 1946 i Stockholm) er en svensk-norsk billedkunstner, illustratør og forfatter som er særlig kjent for sine vakre og særegne bildebøker for barn og voksne.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Fam Ekman har utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, der hun var elev fra 1965 til 1968, og Statens kunstakademi, der hun studerte fra 1979 til 1983.

Fam Ekman debuterte litterært med Det kan hända i 1969, ei bok om vesle Jonas som med fantasi og en magisk penn tegner seg i en tegneserieverden. Hun ble imidlertid for alvor kjent for den nyskapende bildeboka Hva skal vi gjøre med lille Jill? i 1976. Hun har siden illustrert en mengde bildebøker med egne og andres tekster. Hun har også arbeidet som grafisk designer i NRKs Dagsrevyen.

Tekstene i Fam Ekmans bøker er korte og underfundige og tar ofte utgangspunkt i eventyrmotiver og dyrefabler. Bildene er påvirket av både naivistisk og surrealistisk billedkunst, samt kunstverk av Ivar Arosenius, Henri Rousseau og Matisse. Illustrasjonene er som regel utført som kollasjer av papirbiter med grafiske mønstre og figurer i avstemte farger. Hun lager også pastisjer der hun låner bilder og motiver fra andre.

Fam Ekmans barnebøker appellerer også til voksne og betegnes ofte som allalderlitteratur. Hun har dessuten laget tre bildebøker som først og fremst er beregnet for et voksent publikum. Fam Ekman har mottatt en rekke priser for arbeidet sitt, og regnes som en av de aller fremste billedbokkunstnerne i Norge. Flere av bøkene er oversatt til særlig svensk, men også andre språk.

Fam Ekman er datter av de svenske skuespillerne Eva Henning og Hasse Ekman, og halvsøster til skuespillerne Gösta Ekman d.y. og Stefan Ekman, kunstneren Krister Ekman og regissøren Mikael Ekman. I 1954 flyttet hun med mora fra Sverige til Oslo, der hun har bodd siden.

Bildebøker med egen tekst[rediger | rediger kilde]

Litterære priser og annet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Jesper Egemar
Vinner av Bokkunstprisen
Neste mottaker:
Thore Hansen