Falsifikasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eksempel på en hvit svane – alminnelig i Europa og Amerika. Hvis man kommer derfra og ikke har sett andre typer svaner, så kan det være lett å konkludere med, at alle svaner er hvite.
Eksempler på sorte svaner, som er utbredt i Australia og New Zealand.

Falsifikasjon (av latin falsus = «feil») betegner i vitenskapsteorien et motbevis. Hvis man klarer å bevise en påstands feilaktighet, sies denne å være falsifisert. Vitenskap skjer ved falsifikasjon (motbevis), ikke verifikasjon (bevis) av hypoteser. Det var fremfor alt Karl Popper som argumenterte for falsifikasjon, men også David Hume må regnes blant dens forløpere.

I nomotetiske vitenskaper spiller falsifikasjon en viktigere rolle enn verifikasjon (bevis). Dette kommer av at én eneste observasjon kan være nok for å falsifisere en hypotese. Derimot vil man aldri kunne verifisere en hypotese, uansett hvor mange observasjoner som støtter den. Betydningen av falsifikasjon for vitenskapelig fremskritt ble fremhevet av vitenskapsfilosofen Karl Popper. Forskningsmetoden som bygger på hans innsikter, kalles falsifikasjonisme eller den hypotetisk-deduktive metode.

Popper var imidlertid tydelig på at heller ikke falsifikasjon kan sies å være endelig. En hypoteses falsifikasjon kan ha bygget på en feilaktig tolkning av observasjoner eller på uriktige hjelpehypoteser (eller uriktig bakgrunnskunnskap). Falsifikasjon godtar ikke induksjon (generalisering av observasjoner) som en gyldig metode å oppdage ny viten på. Sånn sett er altså ikke falsifisert ensbetydende med feil:

  • Falsifikasjon er en sosiologisk hendelse, noe et forskersamfunn blir enig om – muligens på feilaktig grunnlag.
  • Feilhet gjelder derimot selve hypotesen, men kan ikke vites med sikkerhet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Popper, Karl (1959): The Logic of Scientific Discovery, Basic Books, New York, NY.
  • Popper, Karl (1963): Conjectures and Refutations, Routledge, London.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]