Hopp til innhold

FNs generalforsamlings resolusjon 68/262

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Landenes stemmegivning:
  For
  Mot
  Avsto
  Fraværende
  Ikke medlem av FN

Resolusjon A/RES/68/262 er en ikke-bindende FN-resolusjon som gjaldt Russlands anneksjon av Krim. Resolusjonen bekreftet at FNs generalforsamling forpliktet seg til å ankerkjenne Ukrainas territoriell integritet innenfor internasjonalt anerkjente grenser og understreket ugyldigheten av folkeavstemningen på Krim.

Resolusjonen ble vedtatt av FNs generalforsamling 27. mars 2014 etter en åpen høring under 80. plenumsmøte i den 68. sesjon. Sesjonen i FNs generalforsamling ble innkalt spesielt for å ta opp Russlands anneksjon av Krimhalvøya, som hittil hadde vært del av Ukraina som autonom republikk.

Dokumentet er et svar fra De forente nasjoner til Russlands anneksjon av deler av territoriet til Ukraina og fikk tittelen «Ukrainas territorielle integritet».

Den ble vedtatt med 100 mot elleve stemmer, mens 58 land avsto og 24 var fraværende under avstemningen.

Resolusjon ble fremmet av Canada, Costa Rica, Tyskland, Litauen, Polen og Ukraina.[1] De elleve landene som stemte imot var Armenia, Belarus, Bolivia, Cuba, Nord-Korea, Nicaragua, Russland, Sudan, Syria, Venezuela og Zimbabwe.

Resolusjonen var en følge av de tidligere mislykkede forsøkene i FNs sikkerhetsråd på å finne en politisk løsning på den såkalte Krimkrisen». Det var blitt sammenkalt syv møter i rådet, men resultatet av dette arbeidet var veto fra Russland.[2].

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]