Minsk-avtalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leonid Kravtsjuk fra Ukraina, Stanislav Sjusjkevitsj fra Belarus og Boris Jeltsin fra Russland undertegner avtalen.

Minsk-avtalen av 8. desember 1991 mellom Ukraina, Belarus og Russland, markert den formelle avvikling av Sovjetunionen.

Avtalen ble undertegnet på et møte på en datsja i Białowieżaskogen i Belarus. Deltagerne på møtet var daværende presidenter Boris Jeltsin fra Russland, Stanislav Sjusjkevitsj fra Belarus og Leonid Kravtsjuk fra Ukraina. Om kvelden den 8. desember sendte de ut en pressemelding via TASS der de erklærte at «Vi, republikken Belarus, den russiske rådsrepublikken og Ukraina erklærer at Sovjetunionens eksistens som folkerettssubjekt og som geografisk-politisk realitet har opphørt å eksistere».[1]

Den sovjetiske presidenten Mikhail Gorbatsjov hadde lenge arbeidet for en reform av unionen, men avtalen etablerte et nytt forbund uten sentral politisk ledelse, Samveldet av uavhengige stater (SUS).

Den 25. desember 1991 gikk Gorbatsjov av, og Jeltsin overtok makten. Unionen var allerede politisk død, da delrepublikkene, deriblant Russland, allerede hadde overtatt all styring.

Før oppløsningen den 25. desember 1991 bestod unionen av 15 republikker, hvorav Russland var størst både areal- og befolkningsmessig. Dagen etter var Sovjetunionen offisielt oppløst, og innen slutten av året var alle sovjetiske institusjoner nedlagt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sovjetunionen avviklet med pennestrøk». NTBtekst (09.12.1991)