Førstegangstjenesten (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Førstegangstjenesten
Generell informasjon
SjangerHumor
Prod.landNorge/Norway
Sesonger1
Episoder12
Aldersgrense12 år (Norge)
Foran kamera
Medvirkende
Bak kamera
SkapereHerman Flesvig
ManusHerman Flesvig, Mikkel Niva
RegiErlend Westnes
FotoMads Sæther Juul
Sending
Periode13. des. 2019
TV-kanalNRK TV
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Førstegangstjenesten er en norsk TV-serie fra 2019, laget av Herman Flesvig og NRK. Det ble først laget to pilotepisoder som ble sendt i 2019, og disse episodene ble en så stor suksess at NRK bestemte seg for å lage en hel sesong med 10 nye episoder i 2020.[1] I serien får seerne møte flere unge personer som ankommer en norsk militærleir for å avtjene førstegangstjenesten. Serien ble tatt opp på Hvalsmoen utafor Hønefoss.[2]

I forbindelse med koronaviruspandemien i 2020 slapp Herman Flesvig en humoristisk instruksjonsvideo der en av karakterene, Ola Halvorsen, gir instrukser på hvordan man vasker hendene for å unngå smitte.

Serien ble nominert i to klasser foran Gullruten 2020: klassen beste humorprogram og klassen årets TV-øyeblikk for sitatet «Mæhmed pakka baggen».[3] Under utdelingen av Årets mediepriser 2019 ble serien tildelt Excellence-prisen i klassen årets programserie web-TV. Serien var også nominert til Seriekritikerprisen 2020 i klassen beste norske komedie.[4]

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

De sentrale rollene i serien spilles alle av Herman Flesvig:

  • Ahre-Ketil Lillehagen: våpengal østfolding på 22 år som tror at førstegangstjenesten innebærer krigføring
  • Preben Lohrengren: typisk pappagutt fra Asker
  • Tanja Laila Gaup: blondine fra Sørøya i Finnmark som er sterkere, tøffere og råere enn alle guttene. Har 600 gram silikon i puppene og bruker størrelse 46 i sko.
  • Ola Halvorsen: etnisk norsk rekrutt som har vokst opp blant flerkulturelle nordmenn på Haugenstua i Groruddalen. Han snakker kebabnorsk og er fremmed for alt som oppfattes som tradisjonell norsk kultur, i en av episodene får han et ublidt møte med brunost i soldatmessa.

Mikkel Niva og Jonas Kinge Bergland spiller sentrale biroller i serien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]