Den sommeren jeg fylte 15

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den sommeren jeg fylte 15
Generell informasjon
SjangerErotisk drama
Prod.landNorge Norge
UtgivelsesårNorge 4. mars 1976
Danmark 1977
Lengde98 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense16 år (1976)
15 år (1991) (Norge)
Bak kamera
RegissørKnut Andersen
ManusforfatterKnut Andersen
Knut Faldbakken (bok og manus)
KomponistEyvind Solås
SjeffotografKnut Gløersen
KlipperBente Kaas
Foran kamera
MedvirkendeSteffen Rothschild
Anne Lise Tangstad
Kaare Kroppan
Grethe Ryen
Carina Rude
Annen informasjon
FilmformatFarger Widescreen
FilmselskapTeamfilm AS
Eksterne lenker

Den sommeren jeg fylte 15 er en norsk erotisk dramafilm fra 1976 regissert av Knut Andersen. Hovedrollene spilles av Steffen Rothschild, Anne Lise Tangstad, Kaare Kroppan, Grethe Ryen og Carina Rude. Filmen er basert på Knut Faldbakken roman Insektsommer, fra 1972. Filmen ble for det meste innspilt i Skotbu og Kråkstad og omegn i Ski kommune like utenfor Oslo.

Handling[rediger | rediger kilde]

1950-tallet: Sommerferien på landet til Onkelen blir femtenårige Peters første møte med voksenverdenen. Han treffer igjen gamle venner, men blir også kjent med Cathrine som setter fantasien hans i sving og lar ham prøve seg på de første erotiske tilnærmelser. Samtidig med dette innleder han et forhold til den jevnaldrende Gerd. Petter får også innsikt i sin onkels mørke hemmelighet samt bygdesladderen. I løpet av disse ukene går han igjennom den vanskelige alderen når en gutt, som ennå ikke har blitt mann, slutter å være et barn.

Filmen tar for seg tema som pubertet, en gryende seksualitet og overgangen til voksenverden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk ros fra både Aftenpostens og Arbeiderbladets anmeldere. Aftenpostens Knut Bjørnskau skrev følgende da den kom ut: «Filmen er blitt renslig, men samtidig oppriktig, at den går inn i pubertetens flokete verden uten å stille den ut til spott og spe. Valget av unge skuespillere virker meget klokt, både Steffen Rothchild og Arne Landl og Carina Rude som hans to jevnaldrende drabanter virker som de har forstått rollens alvor». Arbeiderbladets Bjørn Granum var også begeistret og skrev blant annet: «I "Den sommeren jeg fyller 15" har regissøren igjen fått stoff han trives med og føler for, og resultatet er blitt helt fint – en munter-vemodig film som bare stundom skjemmes litt av kurant idyllisering». Braaten, Lars Thomas (1995). Filmen i Norge. Norge. s. 311. ISBN 82-417-0195-0. 

I rollene[rediger | rediger kilde]

Produksjonsbesetning[rediger | rediger kilde]

Utenlandske titler[rediger | rediger kilde]

  • Kesä jona vartuin – Finland
  • Den sommaren jag fyllde 15 – Sverige

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]