Eugène Lami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eugène Lami
Eugène Lami.jpg
Født12. januar 1800
Paris
Død19. desember 1890 (90 år)
Paris
Gravlagt Père Lachaise
Søsken Ernest Lami de Nozan
Beskjeftigelse Kunstmaler, litograf
Nasjonalitet Frankrike

Eugène Lami – «Omfavnende par» (1881; akvarell)
Dronning Viktorias ankomst til slottet Eu til besøk hos kong Louis-Philippe I (1843).

Eugène Louis Lami (født 12. januar 1800 i Paris i Frankrike, død 19. desember 1890 i Paris) var en fransk maler og litograf.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Lami arbeidet innledningsvis i Horace Vernets malerverksted og studerte senere ved École des Beaux-Arts i Paris sammen med blant andre Camille Roqueplan og Paul Delaroche for Antoine Jean Gros.

Lami begynte med litografier og gav i 1819 ut en serie med 40 scener fra det spanske kavaleri. I samarbeid med Vernet utførte han Collections des uniformes des armées françaises de 1791 à 1814 og kom med tiden til å bli berømt for sine fremstillinger av militærhistorie.[trenger referanse] Disse skildringer av militær art tiltalte den franske kongefamilie. Den skulle bli viktige velgjørere.[trenger referanse] Også James Mayer de Rothschild ble en viktig mesén som støttet ham.[trenger referanse]

Hans portrett av 1829 av kong Karl I av England som han føres til fangenskap i Carisbrooke Castle ble innkjøpt av kong Louis-Philippe av Frankrike og var utstilt i Den franske nasjonalforsamling fra 1848 til 1969. Dette verk kom senere, likesom hans portrett av 1840 av Louise Marie Adélaïde de Bourbon-Penthièvre, hertuginnen av d'Orléans i Tuileripalassets haver, til Louvre.

Foruten litografi arbeidet Lami også i akvarellmediet. For det meste fant han imidlertid sine sujets i de høyere samfunnslags hverdagslig og i historien til det land eller det område han akkurat reiste i.[trenger referanse] Han lot seg også ofte inspirere av Alfred de Mussets verker.[trenger referanse] Hans storhetstid var under julimonarkiet og det andre franske keiserdømme, og særlig med sine skildringer av det elegante liv.[trenger referanse]

Lami tilskrives formgivningen av den romantiske tutuen, en hvit ballerina]kjole med flere lag tyll, som første gang ble benyttet i balletten Sylfiden i 1832.[trenger referanse]

Han foretok flere utstrakte studiereiser gjennom store deler av Europa. I 1854 oppholdt Lami seg på Krimhalvøya, der han ble øyenvitne til Krimkrigen og gjengav den i flere kunstverker. En annen viktig reise førte ham gjennom England og Skottland.

Lami ble i 1837 ridder og i 1863 offiser i Æreslegionen.

Lamis maleri av Battle of New Orleans, som skildrer det avgjørende punkt i denne amerikanske seier over engelskmennene den 26. januar 1815, er i Louisiana State Museum i The Cabildo i New Orleans. Han mate også en scene fra stortingen av Redoubt #10 under beleiringen av Yorktown.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lemoisne, Paul André, Eugène Lami 1800-1890. Paris 1912.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]