Jardin des Tuileries

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tuileriene kan sikte til både hagen (her) eller til det tidligere slottet Palais des Tuileries, eller til helheten.
Jardin des Tuileries
Grunnlagt1564
Oppkalt etterpalais des Tuileries
Kart
Jardin des Tuileries
48°51′50″N 2°19′34″Ø

Jardin des Tuileries er en park mellom Louvre og Place de la Concorde i Paris. Parken har en sentral allé av valnøttrær som er en del av aksen TriumfbuenLouvre (axe monumentale). Alleen omkranses av plener, dammer og et stort antall statuer av kjente kunstnere som Auguste Rodin og Antoine Coysevox. De fleste av dem er i dag kopier, idet originalene er blitt flyttet til kunstmuseet Louvre. Parken har en rekke serveringssteder.

Parken Jardin des Tuileries i Paris.
Parken Jardin des Tuileries i Paris.

Historie[rediger | rediger kilde]

Slottet Palais des Tuileries før det ble ødelagt i 1871
Ettermiddag i Tuileries-parken malt av Adolph von Menzel i 1867

Parken og slottet Palais des Tuileries ble anlagt av Katarina av Medici i 1570-åra på et område på høyre bredd av Seinen der teglbrennerne, på fransk kalt tuiliers, holdt til. Slottshagen hadde blomster- og grønnsaksbed samt en labyrint. Hagen ble omdannet til en mer formell park under Ludvig XIV av landskapsarkitekten André Le Nôtre.

På 1800-tallet ble en rekke eksotiske trær og planter introdusert. Valnøtt har gjennom mye av parkens historie vært det dominerende treslaget. Mange av de eldste valnøttrærne gikk over ende under orkanbygene 26. desember 1999.

I det nordvestre hjørnet av parken ligger Galerie nationale du Jeu de Paume, og mot elva ligger Orangeriet; begge er kjente kunstinstitusjoner.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gabriel Thouin (2004). Plans raisonnés de toutes les espèces de jardins. Paris: C. Tchou-Bibliothèque des introuvables. «Nachdruck der Ausgabe Lebègue, Paris 1820» 
  • Geneviève Bresc-Bautier ; Denis Caget ; Emmanuel Jacquin: Jardins du Carrousel et des Tuileries. Paris, 1996

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]