Esher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Esher
Esher
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Elmbridge
Admin. grevskap: Surrey
Seremon. grevskap: Surrey
Status By (town)
Befolkning 8 387 (2001)

Esher er en by i Surrey i distriktet Elmbridge i sørøstlige England i nærheten av elven Mole, som renner ned til Themsen. Esher er en forstadsområde omtrent 23 km sørvest for Charing Cross.

Esher nevnes skriftlig første gang i Domesday Book i 1086 som Aissela og Aissele, og eiendomsforholdene beskrives detaljert.

Byen vokste etter at det ble stoppested for skyssvogntrafikken på vegen mellom London og Portsmouth som senere ble omdannet til en A3-motorveg på midten av 1970-tallet. På 1500-tallet hadde kong Henrik VIII av England området som et kongelig jaktområde og det gjorde byen velstående. Clive av India bygde herskapsboligen Claremont, og denne ble senere en kongelig bolig som ble brukt av dronning Victoria av Storbritannia. Prins Leopold av Sachsen-Coburg levde her inntil han ble konge av Belgia. Dronning Victoria lånte ut huset til den franske eksilkongen Ludvig Filip av Frankrike og dennes hustru Marie-Amelie etter den franske revolusjonen av 1848.

George Harrison fra The Beatles hadde hus her som han kalte for «Kinfauns» i løpet av 1960-tallet. De andre Beatles-medlemmene var ofte på besøk i Harrisons hjem og hans primitive hjemmestudio.

Sandown Park-racerbane ligger i byen i nærheten av stasjonen (Waterloo via Weybridge). Byen er i dag primært en soveby for beboere og pendlere som har sitt arbeid i London.

Den engelske komikergruppen Monty Python har flere referanser til byen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Esher – bilder, video eller lyd