Hopp til innhold

Esher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Esher
Fontene i parken,
statue for dronning Victorias diamantjubileum bak
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktElmbridge
Admin. grevskapSurrey
Seremon. grevskapSurrey
StatusBy (town)
PostnummerKT10
Retningsnummer01372
Areal9,3 km²
Befolkning6 743 (2011)
Bef.tetthet5 473,55 innb./km²
Kart
Esher
51°22′09″N 0°21′54″V

Esher er en by i Surrey i distriktet Elmbridge i sørøstlige England. Den ligger i nærheten av elven Mole, som renner ned til Themsen. Esher er en forstadsområde for London, omtrent 23 km sørvest for Charing Cross. Byen har en lineær hovedgate hvor butikkene ligger, men består ellers av hovedsakelig boliger. Byen dekker et stort område som marker en av de ytre grensene av Stor-Londons tettbebygde områder (built-up area), og i sør grenser den til veien A3 Portsmouth Road. I henhold til folketellingen i 2011 bor det 6 743 innbyggere i byen.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Privathus bygd i tradisjonell bindingsverk.

Esher lå innenfor den angelsaksiske føydale inndelingen av Elmbridge hundred.[2][3]

Esher nevnes skriftlig første gang i Domesday Book i 1086 som Aissela og Aissele, og eiendomsforholdene beskrives detaljert.[4]

Byen vokste etter at det ble stoppested for skyssvogntrafikken på vegen mellom London og Portsmouth som senere ble omdannet til en A3-motorveg på midten av 1970-tallet. På 1500-tallet hadde kong Henrik VIII av England området som et kongelig jaktområde og det gjorde byen velstående. Clive av India bygde herskapsboligen Claremont, og denne ble senere en kongelig bolig som ble brukt av dronning Victoria av Storbritannia. Prins Leopold av Sachsen-Coburg levde her inntil han ble konge av Belgia. Dronning Victoria lånte ut huset til den franske eksilkongen Ludvig Filip av Frankrike og dennes hustru Marie-Amelie etter den franske revolusjonen av 1848.

George Harrison fra The Beatles hadde hus her som han kalte for «Kinfauns» i løpet av 1960-tallet. De andre Beatles-medlemmene var ofte på besøk i Harrisons hjem og hans primitive hjemmestudio.

Sandown Park-racerbane ligger i byen i nærheten av stasjonen (Waterloo via Weybridge). Byen er i dag primært en soveby for beboere og pendlere som har sitt arbeid i London.

Den engelske komikergruppen Monty Python har flere referanser til byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Key Statistics; Quick Statistics: Population Density» Arkivert 11. februar 2003 hos Wayback Machine., United Kingdom Census 2011, Office for National Statistics
  2. ^ Lewis, Samuel, red. (1848): «Erith - Essex» i: A Topographical Dictionary of England. Institute of Historical Research.
  3. ^ Malden, H.E. (1911): «Parishes: Esher» i: A History of the County of Surrey: Volume 3. Institute of Historical Research.
  4. ^ «Surrey» Arkivert 15. juli 2007 hos Wayback Machine., Domesday Book

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]