Eriocrania sparrmannella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Eriocrania sparrmannella
Eriocrania sparrmannella
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eriocrania sparrmannella
Bosc, 1791
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Purpurmøll
Slekt: Eriocrania
Habitat: der det vokser bjørk
Utbredelse: Palearktis

Eriocrania sparrmannella er en sommerfugl som tilhører den familien purpurmøll (Eriocraniidae). Den finnes langs kysten vest til Hordaland, og i Trøndelag i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 9–12 mm), gull- og purpurfarget møll. Den kjennes lett på de smale og kontrastrikt fargede vingene. Antennene er nokså korte, godt under halvparten så lange som forvingen. Hodet og forkroppen er kledt med oppstående, grålige hår. Forvingen er nokså smal, gyllen med ca. 15 uregelmessige tverrstriper av blåfiolette skjell. Ved bakkanten litt utenfor midten er det er trekantet område fritt for tverrstriper. Bakvingen er mørkbrun med purpurglans i den ytre halvdelen. Larven er flat og naken, jevtn avsmalnende bakover, hvit med en lysbrun hodekapsel som er delvis trukket inn i forkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg på bjørk (Betula spp.). De voksne sommerfuglene flyr i solskinn i mai–juni. Larven, som utvikler seg i juni–juli, lager en flekk-mine på bjørkeblader. Denne starter ved midtnerven som en smal, rett gang. Larvens ekskrementer ligger igjen som en mørk stripe etter den.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over hele Palearktis. I Norge er den funnet langs kysten vest til Hordaland, og i Trøndelag. Sannsynligvis finnes den også i de mellomliggende områdene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 57–72. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Eriocrania sparrmannella på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]