Ergates faber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ergates faber
hunn
Nomenklatur
Ergates faber
(Linnaeus, 1761)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektErgates
Økologi
Habitat: Larver i døde bartrær.
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika
ikke i Norge.

Ergates faber er en meget stor bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er det største insektet som klekkes fra bartrær i Norden, men finnes her nå bare på Gotland og et par nærliggende øyer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En meget stor (30-60 mm), litt flat, brun trebukk. Antennene er snaut halvparten så lange som kroppen hos hunnen, som er større, nesten så lange som kroppen hos hannen. Det innerste leddet er stort, litt krumt og omvendt kjegleformet (spissen inn). Kjevene er ikke synlige ovenfra. Hodet er firkantet, fasettøynene forholdsvis små og nyreformede. Pronotum er omtrent rektangulært, mye bredere enn langt. Hos hunnen er overflaten ruglete. Dekkvingene har en læraktig overflate uten noen form for lengdestriper. Beina er middels lange og forholdsvis spinkle.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i gamle stammer og stubber av furu, sjeldnere gran, på tørre, varme steder. Den kan utnytte ved som har vært død i flere ti-år. Larvene borer inne i stammen, noen ganger kan døde stokker spises nesten helt opp av denne artens larver. Den finnes mest i furuskog på sandig grunn. De voksne billene er nattaktive og man ser lite til dem, til tross for den imponerende størrelsen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Sør- og Mellom-Europa og i Nord-Afrika. I Norden finnes den trolig nå bare på Gotland og de nærliggende øyene Fårö og Gotska Sandön der den imidlertid kan være forholdsvis vanlig. Tidligere fantes den også i det sørlige Sverige, men er etter alt å dømme utdødd der.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]