Callipogonini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Callipogonini
Callipogon armillatus, hunn
Nomenklatur
Callipogonini
Lameere, 1904
Populærnavn
Sagbukker, kjempetrebukker
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
UnderfamilieSagbukker
Økologi
Antall arter: 58 (Callipogonini i snever forstand)
Habitat: i eller ved skog, larvene vanligvis i død ved
Utbredelse: tropiske områder
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Callipogonini er en gruppe av biller som hører til familien trebukker (Cerambycidae). Denne gruppen av hovedsakelig tropiske arter omfatter noen meget store biller.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store til meget store (30–130 mm), avlange og litt flate, lysbrune til svarte trebukker, uten påfallende hårvekst, men ofte med fløyelsaktig bestøvning. Antennene er lange og tynne, hos hannene gjerne omtrent så lange som kroppen, hos hunnene omtrent halvparten så lange som kroppen. Hodet er forholdsvis kort og bredt, med store, nyreformede fasettøyne. Kjevene (mandiblene) er ofte påfallende forstørrede hos hannene. Pronotum er bredere enn langt og forholdsvis flatt, gjerne med lange pigger langs ytterkanten. Dekkvingene er store og noe flate (dekker nesten alltid bakkroppen), skuldrene rundede. Beina er vanligvis middels lange. Den største arten er den opptil 130 millimeter lange Callipogon armillatus fra Sør-Amerika.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene borer i død ved, ofte i døde røtter. De etterlater seg grove ganger i veden. Utviklingen tar flere år. Disse billene besøker ikke blomster, og mange arter er nattaktive. En del av dem kommer til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen er utbredt i tropiske områder og har særlig mange arter i Sør- og Mellom-Amerika, men er også representert i Asia, og med noen få arter i Europa.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Ergates faber er den eneste arten som forekommer i Nord-Europa og en av Europas største biller
Orthomegas cinnamomeus
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]