Enrique San Pedro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Enrique San Pedro
Født9. mars 1928Rediger på Wikidata
Havanna
Død17. juli 1994Rediger på Wikidata (66 år)
Miami
BeskjeftigelseKatolsk prest (1957–), diakon (1957–), katolsk biskop (1986–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedPontificio Istituto Biblico
Universidad Pontificia Comillas
NasjonalitetCuba

Enrique San Pedro S.J. (født 9. mars 1926 i Havana i Cuba, død 17. juli 1994 i Miami i USA) var en kubansk-amerikansk ordensprest og katolsk biskop av Brownsville.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Enrique San Pedro vokste opp på Cuba[1] og var ett av fire barn til María Antonia Fornaguera og Enrique San Pedro y Xiques.

San Pedro studerte ved Colegio de Belén gikk inn i jesuittordenens novisiat ved Escuela Apostólica y Seminario Menor i Sagua la Grande,[1] i Cienfuegos i Cuba den 7. desember 1941. Etter to års novisiat studerte han gresk og latin i Havana og i Salamanca i Spania, der han tok mastergrad i klassisk litteratur.[1] Så fulgte tre års filosofi ved Comillas pavelige universitet i Spania. San Pedro ble sendt til ManilaFilippinene for å studere mandarin, tagalog og vietnamesisk. Der underviste han samtidig i sosialfag og latin. San Pedro studerte også teologi i Baguio på Filippinene.

Jesuittprest[rediger | rediger kilde]

Enrique San Pedro mottok ordinasjonssakramentet den 18. mars 1957 av titulærbiskop William Brasseur C.I.C.M., apostolisk vikar av Mountain Provinces (Montagnosa) i Filippinene.[2]

San Pedro dro til Sør-Vietnam og underviste ved Pius X Pontifical College i Da Lat. Han virket også ved St. Francisco Javier studentsenter i Huế. I mars 1975, ved avslutningen av Vietnamkrigen, ble han utvist fra landet av den nye vietnamesiske regjering.

Enrique San Pedro kom til USA på slutten av 1970-tallet.[2] Han dro til Miami for å besøke foreldrene sine og ble assistentpastor ved St. Raymond's Parish, og underviste periodisk klasser ved Belen Jesuit Preparatory School i Miami fra 1977 til 1986. Han var gjesteprofessor ved St. Vincent de Paul Regional Seminary i Boynton Beach i Florida[2] og ved jesuittseminaret i Den dominikanske republikk (1976–1977).

San Pedro ba sine jesuittoverordnede om å bli utsendt igjen som misjonær; de sendte ham til Suva i Fijiøyene (1978–1980).

Hjelpebiskop i Galveston-Houston[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham til titulærbiskop av Siccesi og hjelpebiskop i Galveston-Houston den 1. april 1986. Han ble ordinert til biskop av biskopen av Galveston-Houston, Joseph Anthony Fiorenza, den 29. juni samme år; medkonsekratorer var erkebiskopen av Miami, Edward Anthony McCarthy, og Agustín Román Rodríguez, hjelpebiskop i Miami.

Koadjutorbiskop av Brownsville[rediger | rediger kilde]

13. august 1991 ble han utnevnt til koadjutorbiskop av Brownsville og innsatt den 26. september samme år..[3]

Biskop av Brownsville[rediger | rediger kilde]

Med John Joseph Fitzpatricks fratredelse den 30. november 1991, etterfulgte han ham som biskop av Brownsville.

Enrique San Pedro døde i Miami den 17. juli 1994, i en alder av 68 år.[3]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]