Bøkeflikmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ennomos quercinaria»)
Bøkeflikmåler
Nomenklatur
Ennomos quercinaria
Hufnagel, 1767
Populærnavn
bøkeflikmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsecta
OrdenSommerfugler
Familieegentlige målere
SlektEnnomos
Økologi
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: Europa

Bøkeflikmåler (Ennomos quercinaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne oransje arten er bare funnet i Østfold, Vestfold og ytre Telemark i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor til ganske stor (vingespenn 35 – 50 mm), kraftig, gul måler med flikete vinger. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Kroppen er kledt med gule hår. Begge vingepar er markert flikete, gule med spredte, grå skjell. Forvingen har to brune tverrlinjer, formen på disse er karakteristisk for arten: den indre tverrlinjen er sterkt, jevnt krummet, mens den ytre har en markert knekk nær fremkanten. Området langs ytterkanten av den ytre tverrlinjen er ofte noe mørkere enn resten av vingen. Larven er lang og tynn, brun og knudrete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i løvskog, hager og parker. Larvene finnes på eik (Quercus spp.), bøk (Fagus sylvatica) og andre løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i august – september og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bøkeflikmåleren lever i Europa. I Norge ble den først registrert på Tjøme i 1969 og den er bare funnet på noen få lokaliteter i Østfold, Vestfold og ytre Telemark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]