Engene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Engene
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Engene
60°20′17″N 11°39′00″Ø

Engene er ei langstrakt øy i Storsjøen i Sør-Odal. Øya er nesten fem kilometer lang. Den ligger mellom Vesleåa på den ene sida og Songnessjøen, Nora, Grunnsjøen og Seimsjøen på den andre sida. Området er viktig både for jordbruk og båtferdsel.

Topografi[rediger | rediger kilde]

Vesleåa kommer fra Songnessjøen i Storsjøen og ender opp i Oppstadåa ved Seimsjøen. En holme der heter Grøntua. På grunn av lite fall i Vesleåa kan den renne begge veier, alt etter hvor stor forskjellen er mellom vannstanden i Glåma og i Storsjøen. Det er dette spesielle fenomenet som danner det unike deltaområdet som har gitt helt særegne egenskaper for jordbruk og gitt meget gode muligheter for et rikt dyre- og planteliv. Engene er en del av et naturlig fuglefotdelta som faktisk er skapt av denne forlengelsen av Oppstadåa når den renner oppover fra Glåma og inn i Storsjøen. Dette er det eneste tilfellet i Norge hvor dette skjer i noe merkbart omfang. Deler av øya inngår i Seimsjøen naturreservat.

Engene er et viktig yngleområde for makrellterne. Sammen med Vesleåa og resten av Oppstadåa er øya også et veldig viktig leveområde for bever.

Bruk av området[rediger | rediger kilde]

Alle gardene i Oppstadbakken hadde enger på denne øya eller på andre sida av Vesleåa. Kvaliteten på høyet som ble slått her var så god at personer som hadde god greie på høy kunne se forskjell på høy som var slått på Engene og det som var slått andre steder i bygda. Grunnen til dette er at vannet flommer opp over jorda her hver vår.

Enga som hørte til Nust heter Likarholtet eller Likhellholtet etter ei steinhelle som ligger ved sjøkanten på østsida. Dette er det eneste stedet på øya hvor fjellet kommer opp i dagen. I den tida da kretsen omkring Austvatn hørte til Oppstad sogn ble alle døde derfra begravet på Oppstad kirke. Ved likferd ble den døde rodd over Storsjøen til Likarhella, og derfra videre til Oppstad kirke.

Skinnbergsenga som lå på andre sida av Vesleåa var ei slåtteng under Auli og er i dag kjent som Ringås. Herfra går det bru over til Ringås båthavn som ligger på vestsida av Engene. Videre fra båthavna går det en vei på fylling over Nora til Veverneset på Øyen. Flere hytter er satt opp på øya.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]