Oppstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Oppstad er et sogn og en gard i Sør-Odal i Innlandet. På garden ligger sognets kirke Oppstad kirke. Sognet består av områdene som ligger langs Oppstadåa mellom Glåma og Storsjøen og mellom bygdene Strøm og Ullern i sør og Sand i nord. Det deles inn i 18 garder. Garden Oppstad har gardsnummer 100 og ligger på østsiden av åen. Oppstad har ikke lenger noen egen skole, så elevene herfra hører til Slåstad skolekrets.

Gardsnavnet var på gammalnorsk Uppstaðir som betyr «det øvre bostedet», sett i forhold til den eldre garden Os i Strøm. I dag uttales navnet oppsta, med o-lyd. Selv om kirken først ble bygd på Oppstad var nok det eldste bostedet i Oppstad trolig Øyen på øyen med samme navn. Tidligere omfatta Oppstad også Størrjebygda i Sand og området omkring Austvatn i Mo. Etter delingen av Odalen i to kommuner søkte disse grendene om å få høre til Nord-Odal, og de inngikk i henholdsvis Sand og Mo sogn etter dette. Dermed besto Oppstad i senere tid bare av det som nå kalles Oppstadbakken. Tidligere regna man også Størrjebygda til Oppstadbakken.

Navnet Oppstadbakken stammer fra den opprinnelige tydingen av ordet bakke, som er høyereliggende landstrekning som på den ene siden begrenses av en fordjupning som strekningen faller av eller avbrytes mot ved en bratt vegg eller skråning. Ellers vekker navnet ofte stor forundring fordi Oppstadåa, som er ei mil lang, bare har et fall på under en meter gjennom bygden. I flomtidene på våren renner åen derfor motsatt veg. Dette spesielle fenomenet har vært hovedårsaken til danningen av Engene og våtmarksområdet Seimsjøen naturreservat.