Elizabeth Blount

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Elizabeth Blount (født ca. 1502, død 1540), kjent i sin samtid som «Bessie», er den første man sikkert vet var elskerinnen til Henrik VIII av England.[1]

Hun var datter av sir John Blount fra Shropshire, som ble slått til ridder under Henrik VII. Han var en lojal undersått som fulgte Henrik VIII under felttoget i Frankrike i 1513.

Lite er kjent om Elizabeth, utover at hun skal ha vært pen. I tolvårsalderen hun hoffdame for Henrik VIIIs første hustru, Katarina av Aragón. Der tiltrakk hun seg kongens oppmerksomhet omkring år 1517, da hun var femten år gammel.

Elizabeth Blount fikk sønnen Henry FitzRoy med Henrik VIII.

Under graviditeten forsvant Bessie fra hoffet. Kardinal Wolsey flyttet henne til landlige omgivelser i Essex. Der, i augustinerklosteret St Laurence ved Blackmore, også kjent som «Jericho», fødte Bessie 15. juni 1519 en sønn. Han fikk navnet Henry FitzRoy, og er det eneste utenomekteskapelige barnet kong Henrik anerkjente.[2] Etter dette ble forholdet antagelig avsluttet. Iallfall innledet kongen en affære med Mary Boleyn.

Forholdet til Elizabeth ble viktig for kongen, som bevis på at han var i stand til å produsere en mannlig arving. På et tidspunkt før sønnen Edward ble født, ser det ut til at han planla å anerkjenne Henry FitzRoy, og utnevne gutten til hertug av Richmond og Somerset.

Etter at forholdet til kongen var over, ble Elizabeth gift med Gilbert Tailboys[3] fra en velstående familie med eiendommer spredd over så store avstander som Northumberland og Somerset. Det unge paret etablerte seg på Tailboys-godset i Lincolnshire. Kongen sørget for at Bessie var sikret livslange inntekter fra noen av Tailboys-eiendommene. Hele sitt liv merket hun kongens gunst i former av presanger og tildelinger av land.[4]

Som gift kone forsvant Bessie mer eller mindre ut av den kongelige historie, bortsett fra en kort gjesteopptreden tilbake i kretsen rundt kongen da hun ble hoffdame hos hans fjerde kone Anna av Kleve. Bessie fikk minst to barn til, og uvissheten rundt barnas fødselsdatoer har ført til spekulasjoner om kongen var far også til dem, selv om han på den tiden stod i forhold til Mary Boleyn.[5]

Den 18. juni 1536 døde Bessies sønn, sannsynligvis av tuberkulose. Hennes mann gikk også bort, og hun giftet seg med Edward Clinton, 1. jarl av Lincoln. De fikk en datter, Katherine Clinton (død før 14. august 1621, da hun ble gravlagt), som ble gift med William Burgh, 2. baron Burgh og mor til Thomas Burgh, 3. baron Burgh.

Elizabeth Blount skal, som sin sønn, også ha dødd av tuberkulose i 1540.

Referanser[rediger | rediger kilde]