Henry FitzRoy, 1. hertug av Richmond og Somerset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henry FitzRoy, 1. hertug av Richmond og Somerset
Horenbout HenryFitzRoy.jpg
FødtHenry FitzRoy
15. juni 1519Rediger på Wikidata
BlackmoreRediger på Wikidata
Død23. juli 1536Rediger på Wikidata (17 år)
St. James's PalaceRediger på Wikidata
Beskjeftigelse AristokratRediger på Wikidata
Embete
Ektefelle Mary Howard, hertuginne av Richmond (1533*1536)[1][2]Rediger på Wikidata
FarHenrik VIII av England[1]
Mor Elizabeth Blount[1]Rediger på Wikidata
Søsken
9 oppføringer
Maria I av England, Elisabeth I, Edvard VI av England, Henrik, Hertug av Cornwall, Elizabeth Tailboys, 4th Baroness Tailboys of Kyme, George Tailboys, 2nd Baron Tailboys of Kyme, Robert Tailboys, 3rd Baron Tailboys of Kyme, Lady Katharine Clinton, Lady Margaret ClintonRediger på Wikidata
Barn ingenRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket EnglandRediger på Wikidata
Gravlagt SuffolkRediger på Wikidata
UtmerkelserHosebåndsordenen
Våpenskjold
Henry FitzRoy, 1. hertug av Richmond og Somersets våpenskjold

Henry FitzRoy, 1. hertug av Richmond og Somerset (født 15. juni 1519 i Blackmore i England, død 23. juli 1536) var sønn av kong Henrik VIII av England og hans tenårige elskerinne Elizabeth Blount, det eneste avkom utenfor ekteskap som kong Henrik anerkjente. FitzRoy fikk dannet jarldømmet Nottingham og hertugdømmet av Richmond og Somerset den 16. juni 1525.

Henry FitzRoy, etternavnet er fransk for «sønn av kongen», ble født i Blackmore i Essex ble oppdratt som en prins ved Sheriff Hutton Castle i Yorkshire. Hans far hadde en spesiell glede av ham og hadde stor interesse i å følge hans oppvekst. Ved et tidspunkt var det også samtaler om å gjøre ham til kongens legitime arving. Det fantes til og med en plan på å forsøke få en pavelig dispensasjon slik han skulle kunne gifte seg med sin halvsøster Mary og på den måten forene kongens legitime datter med hans illegitime sønn. Begge disse planene ble forkastet da rådgiverne påpekte at folket ikke ville akseptere dette.

Han giftet seg med Mary Howard, den eneste datteren til Thomas Howard, 3. hertug av Norfolk, den 28. november 1533, blant annet ved ønske fra Anne Boleyn, kong Henrik VIIIs andre hustru, som også var en slektning av Howard. Tradisjonen har sagt at dronningen var motstander av ekteskapet, men historikerne er nå overbevist om at det tvert imot var hun som arrangerte forholdet. Således kom Howard-familien enda tettere tilknyttet kongens gunst. Like betydningsfullt var vennskapet mellom Henry FitzRoy og hans et år eldre svoger, Henry Howard, jarl av Surrey, ettersom begge vokste opp sammen ved Windsor Castle og det er disse årene som Henry Howard minnes i diktstrofen: «...at Windsor, where I, in lust and joy, with a kings son, my childish years did pass...»

Den unge hertugens lovende karriere ble brått avbrutt i 1536. For en tid hadde han sett meget dårlig ut og mange historikere mener det er sannsynlig at han led av sykdommen tuberkulose. I mai da Anne Boleyn ble anklaget for forræderi tillot kongen dommerne for å anklage henne for å forsøke å forgifte den unge hertugen. Som med alle de andre anklagene som ble fabrikkert mot dronningen var også denne uten bevis. Anne Boleyn ble henrettet den 19. mai 1536. Til tross for at kongen trøstende fortalte sin sønn at han var heldig som hadde unnsluppet «heksens planer» døde gutten av sykdommen ved St. James's Palace.

Ved tidspunktet av hans død arbeidet parlamentet med et lovforslag som skulle gjøre det mulig for kongen å utnevne ham som sin arving. Thomas Howard ga ordre om at liket skulle ble støpt i bly og fraktet i en lukket vogn for en hemmelig begravelse, men hans tjenere fraktet liket i høyvogn og de eneste sørgende var to tilskuere som fulgte med på avstand.

Hertugens dekorerte gravkammer er i kirken i Framlingham i Suffolk.

Hans far overlevde sin sønn med mer enn et tiår, og ble etterfulgt av sin legitime sønn, prins Edvard som ble Edvard VI av England, født kort til etter at Henry FitzRoy døde. Edvard VI (15371553) døde også av tuberkulose.

I litteraturen[rediger | rediger kilde]

En litterær figur basert på Henry FitzRoy finnes i romanserien Blood Book av Tanya Huff, og i TV-serien Blood Ties som er basert på romanene. Den fiktive Henry blir en vampyr, forfalsker sin egen død og etter mer enn fire hundre år lever han i Toronto, Ontario i Canada.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage person ID p10500.htm#i104998, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]