Norges sjømatråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Eksportutvalget for fisk)
Hopp til: navigasjon, søk
Norges sjømatråd AS
Organisasjonsform Statsaksjeselskap
Nøkkelopplysninger 988 597 627
Etablert 1991
Hovedkontor Tromsø
Styreleder Marit Solberg[1]
Adm. dir. Terje Ernst Martinussen[2]
Antall ansatte 77
Omsetning 440 milllioner kroner (2013).
Nettside www.seafood.no

Norges sjømatråd (forkortet Sjømatrådet, før 1. januar 2012 Eksportutvalget for fisk) er verdens største «fellesmarkedsfører» av fisk og sjømat. Organisasjonens mål er å få flere mennesker verden over til å spise norsk sjømat. Norges sjømatråd er finansiert av sjømatnæringen gjennom en avgift på 0,75 prosent på eksporten av norsk fisk og sjømat. For bearbeidede produkter er satsen på 0,2 prosent.

Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet og arbeider på vegne av hele den norske sjømatnæringen. Sjømatrådet ledes av et styre bestående av representanter for sjømatnæringen. Styret velges for to år av av Fiskeri- og kystministeren, som er selskapets generalforsamling, etter råd fra sjømatnæringens organisasjoner. Styrets leder er Marit Solberg og styrets nestleder er Inger Marie Sperre. Hovedkontoret er i Tromsø og her har 52 av 77 ansatte kontor. Dessuten har Sjømatrådet kontorer i 13 av de viktigste eksportmarkedene. Selskapet ble grunnlagt i 1991 og ledes av administrerende direktør Terje E. Martinussen.

Sjømatrådet investerer hvert år rundt 400 millioner kroner i markedsutvikling for norsk sjømat. Selskapet hadde i 2013 et budsjett på 440 millioner kroner. Virksomheten er konsentrert om tre områder:

Fellesmarkedsføring[rediger | rediger kilde]

Markedsarbeidet skal øke etterspørselen etter norsk sjømat. Sjømatrådet markedsfører alle norske sjømatprodukter som næringen selv mener det er riktig å satse på. Markedsføringen fungerer som en støtte til eksportørenes eget salgsarbeid, og Sjømatrådet har aktiviteter i markedene sammen med næringsaktørene. Selskapet har opprettet rådgivende markedsgrupper for laks og ørret, hvitfisk (torsk, sei, hyse m.m.), reker, konvensjonelle produkter (saltfisk, klippfisk og tørrfisk) og pelagiske produkter (sild, makrell og lodde) og for hjemmemarkedet. Dessuten er det en ressursgruppe for «nye arter». I de forskjellige gruppene sitter det til sammen mer enn 70 representanter for næringen. Årlig gjennomfører Norges sjømatråd flere hundre prosjekter innen markedsføring i rundt 20 forskjellige markeder.

Markedsinformasjon[rediger | rediger kilde]

Norges sjømatråd er næringens kilde til statistikk og handelsinformasjon om norsk sjømat, og overvåker utviklingen i den norske sjømateksporten. Hver måned gir Sjømatrådet ut statistikk over norsk sjømateksport. Også informasjon om utviklingen i land vi konkurrerer med hentes inn, analyseres og distribueres. I tillegg har Sjømatrådet status på importkvoter, tollsatser og handelsforhold i de ulike markedene, og kan på bakgrunn av dette gi råd til norske eksportører om handelsmessige rammevilkår. Målet med markedsinformasjonen er å gi næringen, myndighetene og også Sjømatrådet selv et godt og pålitelig grunnlag for beslutninger.

Kommunikasjon og beredskap[rediger | rediger kilde]

Norges sjømatråd skal bidra til næringens omdømme med informasjonsarbeid, og arbeid mot media. Blant virkemidlene som Sjømatrådet benytter er pressestipend, pressereiser og PR-aktiviteter som skal øke oppmerksomheten om norsk sjømat i markedene. Beredskap og krisekommunikasjon er prioritert og har som mål å sikre det gode omdømmet til norsk sjømat. Sjømatrådet formidler informasjon gjennom nettsidene sine rettet mot eksportører, media og forbrukere.

Utekontor[rediger | rediger kilde]

Norges sjømatråd har 13 utekontor

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norges sjømatråds styre
  2. ^ Ledelsen i Norges sjømatråd AS

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]