Norges sjømatråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Eksportutvalget for fisk)
Jump to navigation Jump to search
Norges sjømatråd AS
Org.formStatsaksjeselskap
Org.nummer988 597 627
Etablert1991
HovedkontorTromsø
StyrelederMarianne Elisabeth Johnsen[1]
Adm. dir.Renate Larsen[2]
Antall ansatte86
Omsetning544 millioner kroner (2015)
Nettsidewww.seafood.no

Norges sjømatråd (forkortet Sjømatrådet, før 1. januar 2012 Eksportutvalget for fisk) er verdens største «fellesmarkedsfører» av fisk og sjømat. Organisasjonens mål er å få flere mennesker verden over til å spise norsk sjømat. Norges sjømatråd er finansiert av sjømatnæringen gjennom en markedsavgift på eksport av norsk fisk og sjømat. Fra 1. januar 2017 ble satsen for markedsavgift for laks, ørret og de viktigste pelagiske fiskeartene nedjustert fra 0,6 prosent til 0,3 prosent. I 2016 eksporterte Norge sjømat for 91,6 milliarder kroner.

Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet og arbeider på vegne av hele den norske sjømatnæringen. Sjømatrådet ledes av et styre bestående av representanter for sjømatnæringen. Styret velges for to år av fiskeriministeren, som er selskapets generalforsamling, etter råd fra sjømatnæringens organisasjoner. Styrets leder er Marianne Elisabeth Johnsen, og styrets nestleder er Sverre Søraa. Hovedkontoret er i Tromsø, og her har de fleste av de 86 ansatte kontor. Sjømatrådet har kontorer i 12 av de viktigste eksportmarkedene. Selskapet ble grunnlagt i 1991 og ledes av administrerende direktør Renate Larsen.

Sjømatrådet investerer i markedsutvikling for norsk sjømat. Selskapet hadde i 2015 driftsinntekter på 544 millioner kroner. Virksomheten er konsentrert om tre områder:

Fellesmarkedsføring[rediger | rediger kilde]

Markedsarbeidet skal øke etterspørselen etter norsk sjømat. Sjømatrådet markedsfører alle norske sjømatprodukter som næringen selv mener det er riktig å satse på. Markedsføringen fungerer som en støtte til eksportørenes eget salgsarbeid, og Sjømatrådet har aktiviteter i markedene sammen med næringsaktørene. Selskapet har opprettet rådgivende markedsgrupper for laks og ørret, hvitfisk (torsk, sei, hyse m.m.), reker, konvensjonelle produkter (saltfisk, klippfisk og tørrfisk) og pelagiske produkter (sild, makrell og lodde) og for hjemmemarkedet. Dessuten er det en ressursgruppe for «nye arter». I de forskjellige gruppene sitter det til sammen mer enn 70 representanter for næringen. Årlig gjennomfører Norges sjømatråd flere hundre prosjekter innen markedsføring i rundt 20 forskjellige markeder.

Markedsinformasjon[rediger | rediger kilde]

Norges sjømatråd er næringens kilde til statistikk og handelsinformasjon om norsk sjømat, og overvåker utviklingen i den norske sjømateksporten. Hver måned gir Sjømatrådet ut statistikk over norsk sjømateksport. Også informasjon om utviklingen i land vi konkurrerer med hentes inn, analyseres og distribueres. I tillegg har Sjømatrådet status på importkvoter, tollsatser og handelsforhold i de ulike markedene, og kan på bakgrunn av dette gi råd til norske eksportører om handelsmessige rammevilkår. Målet med markedsinformasjonen er å gi næringen, myndighetene og også Sjømatrådet selv et godt og pålitelig grunnlag for beslutninger.

Kommunikasjon og beredskap[rediger | rediger kilde]

Norges sjømatråd skal bidra til næringens omdømme med informasjonsarbeid, og arbeid mot media. Blant virkemidlene som Sjømatrådet benytter er pressestipend, pressereiser og PR-aktiviteter som skal øke oppmerksomheten om norsk sjømat i markedene. Beredskap og krisekommunikasjon er prioritert og har som mål å sikre det gode omdømmet til norsk sjømat. Sjømatrådet formidler informasjon gjennom nettsidene sine rettet mot eksportører, media og forbrukere.

Utekontor[rediger | rediger kilde]

Norges sjømatråd har 12 utekontorer:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2013-09-27. Besøkt 25. september 2013. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2013-09-27. Besøkt 25. september 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]