Ekeberg gård (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ekeberg gård
OB.Z17490 Ekeberg gård Oslo.jpg
Våningshuset på Ekeberg gård ca. 1940
Foto: Oslo Museum
Land NorgeRediger på Wikidata
Kart
Kart
Ekeberg gård (Oslo)
59°53′54″N 10°46′22″Ø

Ekeberg gård (gnr 151) også omtalt som Store Ekeberg, Stamhuset Ekeberg og Ekeberg hovedgård er en av urgårdene i Oslo-området. Det er nylig avdekket rundt 3000 år gamle hustufter på Ekeberg gård. Fra gammelt av har gården hett Eikaberg med alternative skrivemåter som bl.a. Egeberg, Eegeberg, Eikeberg, Ekeber og Ekeberg.[1] Betegnelsen Store Ekeberg, er trolig brukt for å skille den fra Lille Ekeberg, en plass/gård noe lenger øst i området som også omtales som «Egeberg» o.l. i kildematerialet. I dag er Ekeberg gård mest kjent som Ekeberg hovedgård. Lokalt blir den i dagligtale omtalt som Hovedgården.

Gårdsanlegget ble plassert nærmest balanserende på toppen av den nordvendte Ekebergskrenten. Det siste uthuset på gården ble revet i forbindelse med anleggingen av Ekeberg Camping i 1964. Våningshuset fra 1771/77 som står noen få meter inn på Ekebergplatået er freda.

Det er gjort flere arkeologiske funn i området som peker mot en anseelig alder. Like sørvest for gårdens våningshus er det registrert et gravfelt fra jernalderen. Det er dessuten gjort helleristningsfunn i området rundt hovedbølet. Oslos eneste veideristning som skal være rundt 6000 år gammelt, er risset inn et par hundre meter vest for dagens hovedbøl, det vil si like på oppsida av Sjømannsskolen.

I 1582 ble Ekeberg gård med inn- og utmark utlagt til bymark. Snaue 200 år seinere, i 1778, ble gården solgt fra kongen til S. A. Røhrt som gjorde den til stamhus i 1781. Jf. lov av 21. desember 2005 om oppløsning av stamhuset Ekeberg og kgl.res. av samme dato, opphørte stamhuset pr. 1. januar 2006.

I dag eies gården av Oslo kommune.

På sitt største var Ekeberg gård rundt 1700 mål.

Husmannsplasser[rediger | rediger kilde]

Bruk og plasser som England, Tempelet, Utsikten, Brannfjell, Morteløkka og Nordjordet har opprinnelig vært del av Ekeberg hovedgård. Her kan det tillegges at når kildene oppgir Egeberg-eie, Egeberg-eye, Egeberg-eje o.l., dreier det seg om husmannsplasser under hovedgården. Her må det også legges til at forveksling med husmannsplasser nære Lille Ekeberg forekommer, da f.eks. bruket Svingen omtales som «Egeberg-eie» med referanse til Munkebråten/Lille Ekeberg, Svingen var eid av Oslo Hospital og solgt i 1829.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jarnøy, Dag: Stamhuset Ekeberg Hovedgård; i gode, men mest dårlige tider, Oslo 2003

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jarnøy, Dag. Stamhuset Ekeberg Hovedgård; i gode, men mest dårlige tider, Oslo 2003