Einar Skinnarland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Einar Skinnarland
Født27. april 1918
Vinje
Død5. desember 2002 (84 år)
Toronto
Beskjeftigelse Ingeniør
Nasjonalitet Norge
Medlem av Kompani Linge (–1945)
Utmerkelser Krigskorset, Frihetsmedaljen
TroskapNorge
Tjenestetidandre verdenskrig
Deltok itungtvannsaksjonen

Einar Skinnarland (født 27. april 1918 i Vinje, død 5. desember 2002 i Toronto, Canada) var en norsk motstandsmann som gjorde tjeneste i Kompani Linge under andre verdenskrig. Han deltok i tungtvannsaksjonen og ble to ganger tildelt Krigskorset med sverd for sin innsats.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Skinnarland var med i gruppen som 15. mars 1942 kapret kystruteskipet DS «Galtesund». Han kom seg på den måten over til Storbritannia og ble med i Kompani Linge. 14 dager etter kapringen ble han sluppet ut i fallskjerm over Telemark for å delta i tungtvannsaksjonen på Rjukan. Han hadde nesten hele livet bodd nær fabrikken, broren og flere av vennene hans jobbet også på fabrikken. Skinnarland skaffet opplysninger om norsk Hydros anlegg på Rjukan og var dermed behjelpelig med på at aksjonen kunne gjennomføres.

Skinnarland deltok i Operasjon Sunshine i 1944–1945, hvor han blant annet prøvde å gjemme likene etter Leif Tronstad og Gunnar Syverstad etter at de ble drept av norske nazister.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Skinnarland flyttet til Toronto i Canada i 1965 og var med på byggingen av noen av verdens største damanlegg.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Einar Skinnarland ble høyt dekorert for sin innsats under andre verdenskrig. Han ble i 1944 tildelt Krigskorset med sverd, Norges fremste utmerkelse, og fikk sverd nr. 2 til medaljen i 1947. Han er dermed én av kun 11 mottakere som har fått Krigskorset flere ganger. Skinnarland mottok i tillegg flere høythengende utmerkelser fra andre nasjoner. Dette inkluderer den britiske Distinguished Conduct Medal, den amerikanske Medal of Freedom og det franske Croix de Guerre avec palme.

Utmerkelser
Krigskorset med 2 sverd.svg
Krigskorset med to sverd
Haakon VIIs 70-årsmedalje stripe.svg
Haakon VIIs 70-årsmedalje
UK Distinguished Conduct Medal ribbon.svg
Distinguished Conduct Medal
Medal of Freedom stripe.svg
Frihetsmedaljen
Croix de guerre 1939–1945 stripe bronsepalme.svg
Croix de guerre med palme

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]