Rolf Solem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rolf Solem
Født8. nov. 1917[1]Rediger på Wikidata
Rjukan
Død13. feb. 2011[1]Rediger på Wikidata (93 år)
Oslo kommune[1]
BeskjeftigelseJurist, politimester Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Rolf Solem (født 8. november 1917Rjukan, død 13. februar 2011 i Oslo) var en norsk jurist og politileder som var aktiv i motstandskampen i Norge under andre verdenskrig.[2] Solem var politimester i Oslo fra mars 1974 til november 1985.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Etter at Norge ble okkupert 9. april 1940, fortsatte Solem sine jusstudier på Universitetet i Oslo, der han tok juridisk embetseksamen i 1942.[3] I 1943 ble han dommerfullmektig i Salten sorenskriveri, som hadde sete i Bodø.[3] I 1943–1944 var han ansatt som sekretær i Norges Gassgeneratorstyre i Oslo.[3] Da han var tilbake i Oslo i 1943 samarbeidet han med blant andre sin gamle klassekamerat fra Rjukan, den sentrale motstandsmannen Gunnar Sønsteby.[4] Sønsteby skrev selv om dette i boken Rapport fra nr. 24:

«Våren 1943 hadde jeg også hatt en del kontakt med en klassekamerat, Rolf Solem. (---) Rolf Solem hadde tatt juridikum sammen med Torjus Aarnes og var etterpå dratt nordover til en stilling som dommerfullmektig. Han hadde så tatt en jobb som passet helt utmerket for oss, nemlig i Gassgeneratorstyret. Vi måtte jo ha disse hersens gassgeneratorene på bilene, og han ble en verdifull kontakt til å ordne dette for oss. Dessuten hadde han begynt å arbeide for gruppen vår og var allerede godt inne i tingene.»[4]

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Etter frigjøringen ble Solem politifullmektig i Landssvikavdelingen ved Oslo politikammer.[3] I 1946 ble han konstituert som sorenskriver i Kviteseid i Telemark.[3]

Politimester i Oslo[rediger | rediger kilde]

Han overtok som politimester i Oslo etter Johan Gjerde i mars 1974, og ble etterfulgt av Willy Haugli i november 1985.

Lambertseter[rediger | rediger kilde]

Solem hadde sterk tilknytning[klargjør] til drabantbyen Lambertseter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Digitalarkivet, www.digitalarkivet.no, besøkt 8. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Før Krigen». NO24 – Gunnar Sønstebys minnefond. Besøkt 4. november 2023. «[Gunnar Sønstebys] oppvekst [på Rjukan] var preget av friluftsliv og skolegang. I hans årskull var det mange som senere skulle bli aktive i motstandskampen: Knut Haugland, Halvor Riverud, Olav Skogen, Leif Nielsen, Rolf Solem, Torjus Aarnes, Knut Berge og Einar Nordgaard. Legger man til tungtvannssabotørene Jens Anton Poulsson og Claus Helberg, som også kom fra dette lille tettstedet, forstår vi Milorg-leder og senere forsvarsminister Jens Chr. Hauges ordspill om «Tinn-soldatene».» 
  3. ^ a b c d e Blindernboka : studentene fra Blindern studenterhjem 1925-1942. Foreningen Gamle Blindern. 1948. 
  4. ^ a b Sønsteby, Gunnar (1960). Rapport fra "Nr. 24". Mortensen. «Våren 1943 hadde jeg også hatt en del kontakt med en klassekamerat, Rolf Solem. (---) Rolf Solem hadde tatt juridikum sammen med Torjus Aarnes og var etterpå dratt nordover til en stilling som dommerfullmektig. Han hadde så tatt en jobb som passet helt utmerket for oss, nemlig i Gassgeneratorstyret. Vi måtte jo ha disse hersens gassgeneratorene på bilene, og han ble en verdifull kontakt til å ordne dette for oss. Dessuten hadde han begynt å arbeide for gruppen vår og var allerede godt inne i tingene.»