Billy (tegneserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Billy (original tittel Beetle Bailey) er en amerikansk avistegneserie som tegnes av Mort Walker. Serien ble skapt i 1950, som en college-serie. I 1951, under koreakrigen, vervet Billy seg i hæren, i likhet med mange andre amerikanske ungdommer på den tiden. Da Koreakrigen var over i 1953, returnerte Billy i en kort periode til det sivile liv, men dette ble ikke godt mottatt av seriens lesere, så Billy var snart tilbake i hæren igjen. Siden har all handlingen foregått i Sumpleiren, som er navnet på ekserserplassen der Billy er stasjonert. Handlingen i serien har dog aldri foregått i krig eller konflikt noen gang. Mort Walker har i en årrekke benyttet seg av assistenter, først og fremst sønnene Greg, Neal og Brian Walker.

Billy er i A-kompaniet, sammen med resten av figurene. Kompaniet fremstår i serien som det dårligste organiserte i hele Sumpleiren, og blir til stadig beseiret av B- og C-kompaniet ved krigsøvelser i felten. Hovedgrunnen til dette er den meget lave gjennomslagskraften til general Halvspenns stab, samt en gjeng med soldater som egentlig bare god nok til å skrelle poteter og grave grøfter.

Figurer[rediger | rediger kilde]

Billy (Beetle Bailey)

Menig Billy er i utgangspunktet seriens midtpunkt, men like ofte dreier handlingen i den enkelte stripe om en av de andre figurene. Billy er lat og elsker å sove og sluntre unna tjenesten på andre måter. Han dro til hæren fra college sammen med de fleste av sine venner, mens noen kom til de senere årene.

Sersjant Orville P. Snorkel, alias Sjanten (Sarge)

Sjanten er A-kompaniets matglade og hissige sjef. Han er også svak for alkohol. Han ender som regel opp med 6-8 halvlitere når han er ute på baren. Til tross for dette er han aldri ute på byen. Sjanten er et stereotypt sadistisk befal, som gjerne juler opp soldater som ikke følger ordre, særlig Billy. Han har også et uavklart forhold til en annen sersjant, Lisa Lugg.

Jegern (Killer Diller)

Jegern er leierens (håpløse) romantiker og skjørtejeger. Han prøver også å lære bort triksene sine, samtlige med dårlig ende. Men de forholdene som faktisk oppstår, varer ikke lenger enn en kveld eller et nachspiel.

Platon (Plato)

Platon er leierens allviter og bokorm. Det har han vært siden college. Han har alltid politiske ytringer, og mener noe om alt, noe som til tider driver psykologen i leieren til det ultimate vanvidd.

Nullet (Zero)

Nullet er leierens idiot, og sjarmtroll, samme om han vil eller ei og tar det meste bokstavelig. Han har vært med i serien siden College-starten.

Otto

Otto er Sjantens menneskelige hund, like glad i øl som eieren. Sjanten behandler Otto bedre enn karene i kompaniet svært ofte, også Kokken, som har blitt observert når han gir Otto bedre mat enn karene.

Sersjant Lisa Lugg

Lisa Lugg er leierens eneste kvinnelige sersjant, og er forelsket i Sjanten. Hun liker det meste sammen med Sjanten. Hun har katten Bella.

Kokken (Cookie)

Kokken er verdens dårligste, men likevel verdens mest elskede kokk. Hans konstant mislykkede matretter hånes av karene. (Kjøttkakene brukes til sprettballer, og Nullet brukte spagetti som skolisser en gang). Når dette skjer, flykter han opp på taket til matsalen, hvor han nekter å komme ned før karene har spist maten og bedt om unnskyldning. Han har hatt to faste forhold før karrieren i hæren, med Rita og Lulu. Han hadde begge navnene tatovert på seg, og det var grunnen til at begge slo opp. Rita slo opp fordi han hadde tatovert navnet til elskerinnen Lulu. Han gikk til Lulu da Rita slo opp, og Lulu slo opp av samme grunn. Han røykte tidligere.

General Amos Halvspenn (General Amos T. Halftrack)

General Halvspenn er leierens tragiske overhode. Han er vilt forelsket i sekretæren Frøken Fryd, og som Mort Walker har sagt det: «Idiotenes overhode er den største idioten». Han søker ofte tilbake til ungdommen, men blir som regel latterliggjort.

Majoren

Majoren er generalens nestkommanderende, og den kanskje mest fornuftige av de overordnede. Han er generalens bestekompis, og som regel den som korrigerer ham med dårlige ideer osv. Han er glad i å spille golf.

Pastoren (Chaplain Staneglass)

Pastoren er kirkens mann i hæren, som prøver å spre gudstroen rundt om. Som regel er det ingen som virkelig tar ham alvorlig. Han plages ofte med baseballer inn igjennom de svindyre kirkevinduene.

Cosmo

Cosmo er Rockys beste venn. De lurer generalen ved å ringe til ham. Cosmo har nesten alltid en sigar i munnen, og driver en intern kremmervirksomhet fra skapet sitt.

Rocky

Rocky er en rebell, som representant for Amerikas mørke side. Han røyker, og er utstyrt med kniv. Han har sterke meninger om politikere, og er med i alle protester, samme om han er for det som protesteres mot eller ikke.

Løytnant Sonny Futt (Lt. Sonny Fuzz)

Løytnant Futt ble med i serien tidlig etter at Billy vervet seg. Han er ekstremt barnslig, og prøver stadig å imponere Generalen, som hele tiden forsøker å skjerme seg for Futt. Futt er en ordentlig spyttslikker, lettlurt, og sliter med å tilegne seg mannskapenes respekt. Fornavnet til Futt i England er Sonny, har ikke noe navn i Norge.

Bella

Bella er Lisa Luggs katt. Hun er relativt anonym i serien, og opptrer seg regel i situasjoner som har noe med Sjantens hund Otto å gjøre.

Kapteinen

Kapteinen er leirens mest normale person, og er mannen som sammen med Majoren holder Sumpleirens daglige drift sammen. En gang fikk han et brev der det stod «kjære Sam». Det betyr at han heter Sam til fornavn.

Korporal Yo

Yo er den eneste i leieren som er av asiatisk opprinnelse. Han er en relativt anonym person som nesten bare blir mobbet og lurt av karene.

Løytnant Jack Flapp (Lt. Jackson Flap)

Jack Flapp er en afroamerikaner fra Chicago. Han ter seg alltid spesielt når anledningen passer. Særlig fester, bybesøk eller «ledige» fredager. Han har som mange andre i leieren politiske meninger og ytringer.

Frk. Blips (Private Plips)

Visekorporal Frøken Blips er generalens sekretær og arbeider med Frøken Fryd. Hun misunner Fryd over hennes kropp og attraksjon hos gutta.

Frøken Fryd (Sheila) Miss Buxley)

Generalens unge sekretær. Distraherer generalen (og andre) stadig med sin yndige og sexy fremferden, uten nødvendigvis å være klar over det selv.

Tekno

Tekno er Sumpleirens data-nerd. Han har alltid en masse utstyr på seg og forvirrer stadig generalen. Han skal ha hatt ett forhold til Frk. Fryd men vi så aldri noe mer av det. Tekno er den nyeste figuren i BILLY-klanen og dukker opp litt av og til.

Doktor Bonkus

Doktor Bonkus er Sumpleirens doktor. Han er en av Sjantens mange fiender, men kan også være veldig snill med han.

Bladet i Norge[rediger | rediger kilde]

Billy dukket først opp i Norge i Vi Menn 1955, men kom som eget blad i 1971. Fra 1971 til 1973 ble bladet utgitt kun én gang per år. I perioden 1974-1979 ble bladet utgitt uten faste datoer, og antall utgivelser per år varierte. I 1980 ble Billy annonsert som månedsblad, og allerede i 1983 annonsert til utgivelse hver tredje uke. I midten av 1996 ble det bestemt at Billy skulle utgis annenhver uke, og slik er det i dag. Enkelte årganger har utgitt ett blad mer enn standard pga. skuddår. Det første Billy-bladet med farger var nr. 8 1985.

 • 1971-1973: 1 utgivelse pr. år
 • 1974: 2 utgivelser
 • 1975: 5 utgivelser
 • 1976: 10 utgivelser
 • 1977: 9 utgivelser
 • 1978: 8 utgivelser
 • 1979: 9 utgivelser
 • 1980-1982: 12 utgivelser pr. år
 • 1983-1995: 17 utgivelser pr. år
 • 1996: 21 utgivelser
 • 1997-i dag: 26 utgivelser pr. år

I tillegg til det vanlige bladet har det siden 1985 hvert år blitt utgitt et sommeralbum som siden 2005 har vært på 100 sider (tidligere 84 sider) og siden 2013 blitt utgitt vinteralbum.

Billy er også veldig populært i Sverige (KNASEN) og i Danmark (BASSERNE).

Bi-serier[rediger | rediger kilde]

I dag har BILLY-bladet pr. nr. 5 2015;