Tolga-Os Sparebank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tolga-Os Sparebank
Offisielt navnTolga-Os Sparebank
Org.formSparebank
Org.nummer816793432
Etablert6. mai 1865
HovedkontorTolga
LandNorge
Nettsted Offisielt nettsted (no)

Tolga-Os Sparebank er en sparebank med hovedkontor på Tolga. Banken ble etablert i 1865.

Tolga-Os Sparebank er fra 1. januar 2022 tilslutta Lokalbank-alliansen, sammen med ni andre frittstående og sjølstendige sparebanker i Norge.[1] Alliansen ble dannet da de ti bankene brøt ut av Eika Gruppen.[1] Fra 2021 tilbyr banken forsikringer gjennom Frende Forsikring.

Bankens hovedkontor ligger i Brugata i Tolga sentrum, mens de fire andre kontorene er plassert på Os, Tynset, Elverum og i Folldal.

Historikk[rediger | rediger kilde]

I 1865 sendte ordfører Tore N. Røe brev til Kongen om behovet for en sparebank som dekket prestegjeldet mellom Røros og Tynset. I nabogjeldene var det allerede opprettet banker, men de ga ikke de samme fordelene til kunder utenfor egne prestegjeld. Røros Sparebank krevde for eksempel 0,5 prosent mer i rente av låntagere utenfor Røros Prestegjeld.

Den 8. mars 1865 godkjente Den Kongelige Norske Regjerings Finans- og Told-departement ordførerens planer om «Tolgen Prestegjelds Sparebank», og den nye banken startet opp den 6. mai 1865.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Utbryterbanker vil ha omkamp mot Eika Gruppen». kapital.no (norsk). 18. juni 2021. Besøkt 1. november 2021. «Det ulmer i Eika Gruppen, der ti av aksjonærbankene i 2018 sa opp sine distribusjonsavtaler og meldte seg ut av Eika Alliansen grunnet uenighet om eierstyring, IT-strategi og kostnader. De ti, som formelt trer ut av Eika-systemet ved kommende årsskifte, har siden dannet et nytt aksjeselskap kalt Lokalbank-alliansen. | I fjor gikk utbryterne til sak mot Eika Gruppen etter en rettet emisjon mot Grong Sparebank som de mener er ugyldig. Jusprofessor Geir Woxholth hadde da kommet til tilsvarende konklusjon i en ekspertvurdering. Emisjonen medførte at Grongs eierandel i Eika Gruppen økte fra 0,51 til 2,52 prosent, på bekostning av eierandelen til saksøkerne.»