Egil Hagen (1945)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Egil Hagen
Født2. mai 1945Rediger på Wikidata
Død27. des. 1991Rediger på Wikidata (46 år)
NasjonalitetNorge

Egil Hagen (født 2. mai 1945 i Drøbak, død 27. desember 1991) var en norsk offiser som etter hvert gikk over til å jobbe som hjelpearbeider i Norsk Folkehjelp. I 1990 ble han utnevnt til ridder av L'ordre de Leopold II for en redningsaksjon der to belgiske leger ble reddet fra geriljaen i Sør-Sudan.

Hagen gikk ut av befalsskolen for infanteriet på Kongsberg i 1966. I Fra 1968 til 1971 gikk han Krigsskolen og 1974 til 1975 studerte han på Bedriftsøkonomisk Institutt i Oslo. Han var offiser i HM Kongens Garde og Brigade Nord fra 1965 til 1975.

I det sivile arbeidet han som dypdykker og i oljebransjen de neste fem årene, men fra 1980 var han nødhjelpsarbeider for Røde Kors, FN og Norsk Folkehjelp, blant annet i Libanon, Sudan, Eritrea, Uganda, Kenya og Sri Lanka.

Halle Jørn Hanssen skriver om Hagens innsats i Sør-Sudan:

Norsk Folkehjelp har et helt annerledes og mer tilfeldig utgangspunkt for sitt nå tunge nærvær i Sudan. NF kom med nesten ved en tilfeldighet ved at organisasjonens tidligere leder for nødhjelpsprosjektene i Libanon, Egil Hagen, i 1985 fikk jobben som byggefirmaet Block Watne’s Øst-Afrika representant med kontor i Nairobi. Hagen hadde også en erfaringsbakgrunn i området som nødhjelpsarbeider for Røde Kors og kjente sør Sudan litt. Han ble raskt kjent med John Garang og kom deretter i kontakt med SPLAs øvrige ledelse og dermed situasjonen inne i sør Sudan. Egil Hagen var en handlingens mann og initierte de første nødhjelpsprosjekter mens han jobbet for Block Watne. Det kunne ikke fortsette slik. Hagen klarte å overtale Norsk Folkehjelp til å stille seg bak hans prosjekter, sa opp stillingen i Block Watne og ble Folkehjelpens meget dyktige, men også politisk meget kontroversielle mann for sør Sudan i Nairobi. Hagen fikk Folkehjelpen til å ta et solidaritetsstandpunkt for folkene i sør. Han gikk sterkt mot at Folkehjelpen skulle delta i OLS, Operation Life Line Sudan. Han hadde tette kontakter inn i det kenyanske utenriksdepartement og tette forbindelser til USA. Egil Hagen var en meget aktiv leder for programmet helt til han døde av kreft i jula 1991.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]