Earl grey-te

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En boks Earl Grey fra Lipton.

Earl grey-te er en sort te som er smakssatt med olje som er utvunnet av skallet fra bergamottappelsin.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt har betegnelsen «earl grey» vært bruk om sort te produsert av Twinings, men i dag brukes betegnelsen også om grønn og hvit te med smak av bergamott fra en rekke forskjellige produsenter.

Teen har fått sitt navn etter Charles Grey (17641845), den andre jarl av Grey, som var statsminister i Storbritannia på 1830-tallet. En anekdote forteller at den spesielle teen ble gitt som gave av en takknemlig kineser hvis sønn ble reddet fra drukning av en av Greys menn. Den første teen var en blanding av fermentert indisk og ceylon-te. Ettersom helsebringende, grønn te er langt mer utbredt enn sort te i Kina, synes det lite sannsynlig at en takknemlighetsgave skulle baseres på sort te. Dessuten var Charles Grey aldri i Kina. En annen versjon av anekdoten sier at teen kom som gave fra en indisk raja som ble reddet fra en tiger av en av Greys tjenere.

Den spesielle teen ble uansett så populær blant statsministerens tegjester at han gav en prøve til sin tehandler, Twinings, og bad om at de laget en tilsvarende blanding. Etter hvert ble teen med den nye smaken også gjort tilgjengelig for andre kunder. Twinings Earl Grey er en blanding av kinesisk te, indisk darjeeling, ceylon-te samt noe Lapsang souchong, en sterk, røykpreget, sort te. Selv om den ofte serveres uten melk, foretrekker mange å drikke Earl Grey tilsatt litt melk.

Et annet tehus, Jacksons, gjør krav på å ha blandet den første Earl Grey-teen etter at Lord Grey gav oppskriften til Robert Jacksons partner, George Charlton, i 1830. Deres te har vært i kontinuerlig produksjon siden og oppskriften er fortsatt i deres besittelse. Jacksons te er basert på kinesisk te. Uenigheten mellom de to virksomhetene pågår stadig, selv om de i dag har samme eierselskap.

I dag tilbys[hvor?] forskjellige varianter av earl grey-te, som Lady Grey og Earl Red.[trenger referanse] Medlemmer av Greyfamiliene har gjennom årene valgt å samarbeide med andre tehus, og det finnes også en Earl Grey-variant fra Lipton.