Hvit te

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bai Hao Yinzhen te fra Fuding i Fujian som regnes som den beste kvaliteten av hvit te
Bai Mu Dan te som regnes som nest beste kvalitet

Hvit te (kinesisk, hvit te) lages av nygrodde knopper og unge blader fra tebusken (Camellia sinensis). Råvaren dampes eller stekes nesten umiddelbart for å aktivere polyfenoloksidasjon. Den blir deretter tørket. Hvit te bevarer derfor de høye konsentrasjonene av katekiner som finnes i friske teblader. Knoppene blir gjerne også skjermet fra sollys i vekstperioden for å begrense klorofylldannelsen. Hvit te er en spesialitet fra provinsen Fujian.

Selv om grønn te også er rik på katekiner, kan den ha annerledes katekinprofil enn hvit te. Bladene er mer modne når de plukkes og i enkelte kvaliteter visner de før damping/oppvarming av bladene.

Det er de hvite dunhårene som dekker knoppene som har gitt navnet til hvit te. Råvaren kommer fra en rekke forskjellige teplanter. De mest populære er Da Bai (stor hvit), Xiao Bai (liten hvit), Narcissus og Chaicha buskene. Hvit te inndeles i forskjellige kvalitetsklasser etter hvordan og når de plukkes og hva som tas med i produksjonen.

Hvit te dampes og tørkes nesten umiddelbart etter plukking (noen steder før de forlater plantasjen).

Kvaliteter (sortering/grades)[rediger | rediger kilde]

Bai Hao Yinzhen (Sølvnål)[rediger | rediger kilde]

Den beste kvaliteten av Bai Hao Yinzhen skal være frisk og lys på fargen og dekket med små, hvite dunhår. Knoppene skal være like i formen uten stilker eller løv. Den absolutt beste Yinzhen plukkes mellom 15. mars og 10. april når det ikke er regn. Man bruker bare uskadde og uåpnede knopper. Denne kvaliteten kommer fra Fuijanprovinsen.

Bai Mu Dan (Hvit pion)[rediger | rediger kilde]

Kvaliteten under Bai Hao Yinzhen har med både knopp og to blader som skal være dekket med fine, sølvhvite dunhår. Kommer fra Fuijanprovinsen.

Gong Mei (Tribute Eyebrow)[rediger | rediger kilde]

Tredje kvalitetsnivå benytter seg av blader fra Xiao Bai eller Small White tebusker.

Shou Mei (Noble, Long Life Eyebrow)[rediger | rediger kilde]

En fruktig, sterk hvit te med en kaotisk blanding av tupper og bladtopper. Sterkere smak enn andre hvite teer, lik oolong. Den fjerde kvaliteten plukkes senere enn Bai Mu Dan siden det er akseptert en mørkere farge. Fra Fujian og Guangxiprovinsene.

Det leveres også Ceylon hvit te (Sri Lanka) og Darjeeling hvit (India).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]