Twinings

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Twinings
Twinings logo.svg
London twinings 09.03.2013 14-50-30.jpg
Etablert1706 i London
HovedkontorAndover
LandStorbritannia
Produkt(er)Te
Nettstedhttps://www.twinings.co.uk/
Twinings' tehus ved Strand i London ble åpnet i 1706.

Twinings er et britisk selskap som selger te. Det ble grunnlagt av Thomas Twining i 1706. Det har vært drevet av hans etterkommere, selv om det siden 1964 har vært eid av Associated British Foods.

Thomas Twining var grunnleggeren av Twinings. Han var også den første «tekonge» i Europa,[trenger referanse] og åpnet i begynnelsen av 1706 sitt tehus Den gylne løve på 216 Strand i London.

Selskapet har nå hovedkontor i Andover i Hampshire.

Historien[rediger | rediger kilde]

I 1694 forlot familien Twining sitt hjem i den vestlige delen av England for å starte på nytt i London.

Twining gikk i lære hos en vever i syv år og ble senere borger med fulle rettigheter i City of London. Fem år senere, i 1706, kjøpte han Toms kaffebar i Devereux Court like ved Strand.

Det var hard konkurranse mellom kaffebarene. Det var over to tusen av dem i det lille området som er kjent som City.[trenger referanse] For å trekke til seg kunder begynte Thomas derfor å servere te som en nyhet, og dette slo snart meget godt an.

Forretningen blomstret og han kjøpte snart bygningen ved siden av for å selge kaffe og te i løs vekt. Gatenummer var ukjent begrep i de dager, og derfor valgte man andre måter å kjenne igjen husene på. Han valgte Den gylne løve som man fremdeles kan se utenfor Twinings forretning i Strand.

I 1734 ble sønnen Daniel tatt opp i firmaet som kompanjong, og han etterfulgte tilslutt faren.

Etter at hans første hustru døde, giftet Daniel Twining seg med Mary Little. Da han døde i 1762, måtte hans unge enke ta seg av barna og en blomstrende forretning. Hun greide å lede firmaet alene i 17 år, en virkelig bragd av en kvinne i det attende århundres mannsdominerte samfunn.

Hun lærte opp sønnen Richard til sin etterfølger, og han fikk senere broren John ved sin side da den gamle damen trakk seg tilbake.

På denne tiden ble te bare importert fra Kina, og prisen ble mer enn fordoblet på grunn av høye skatter. Dette gjorde den til et attraktivt objekt for smuglere, noe som ødela forretningen for de virkelige tehandlerne.

Richard Twining foretok en undersøkelse av de kommersielle problemene og som formann for tehandlerne oppsøkte han statsministeren, William Pitt, for å legge saken frem for han og anmode om en reduksjon av teskatten. Han vant og i 1784 ble kommutasjonsloven vedtatt og prisen satt ned til det halve. Dette betydde en besparelse på gjennomsnittlig 3 shilling pr pund.

I 1818 overtok Richard Twining II og hans brødre George og John Aldred forretningen, og i 1837, det første året dronning Victoria regjerte, ble Richard Twining II utnevnt til kongelig hoffleverandør av te til hennes hoff.

Senere, i 1863 ble han også utnevnt til kongelig hoffleverandør til fyrsten av Wales.

Indisk te var ukjent i England før 1839.[trenger referanse] Ceylon te kom enda senere, i 1880.[trenger referanse] Etter at kaffehøsten ble ødelagt av plantesykdom, begynte Ceylon å dyrke te isteden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]