Hopp til innhold

Gilbert de Clare, 1. jarl av Pembroke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gilbert de Clare, 1. jarl av Pembroke
Født1100[1]Rediger på Wikidata
Tonbridge
Død6. jan. 1148Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
EktefelleIsabel de Beaumont[2][3]
FarGilbert Fitz Richard[2]
MorAlice de Clermont[2]
SøskenRohese de Clare
Richard Fitz Gilbert de Clare[2]
Baldwin of Clare
BarnRichard de Clare, 2. jarl av Pembroke[2]
Basilea de Clare[4]
NasjonalitetKongeriket England

Gilbert de Clare (født ca. 1100, død 1148), sønn av Gilbert Fitz Richard, jarl av Clare, og Alice de Claremont, var en innflytelsesrik normannisk adelsmann i Wales, England og Normandie. Han blir noen ganger omtalt som «Strongbow», men det er hans sønn som først og fremst huskes med dette tilnavnet.

Gilbert de Clare ble en baron, skaffet seg eiendommene til hans onkler på farsiden, Roger og Walter, noe som inkluderte baroniene og festningene i Bienfaite og Orbec i Normandie, herredømmet Nether Gwent og festningen Striguil (senere Chepstow Castle). Kong Stefan av England opprettet jarledømmet Pembroke for ham, og ga ham festningen og landområder i Pevensey.

Ved Stefans nederlag i slaget ved Lincoln den 2. februar 1141 var Gilbert blant de som samlet seg rundt keiserinne Maud (Matilda) da hun restituerte i London i juni, men han var i Canterbury da Stefan ble kronet på nytt i 1141. Deretter deltok han i Geoffreys komplott mot Stefan, men da konspirasjonen falt sammen stilte han seg igjen på Stefans side og var sammen med ham under beleiringen av Oxford i slutten av 1142.

I 1147 gjorde han opprør da Stefan avslo å gi ham festningene som var overgitt av hans nevø Gilbert de Clare, 2. jarl av Hertford, hvorpå kongen marsjerte til hans nærmeste festning og med nød og neppe klarte å ta Gilbert til fange. Det synes som om jarlen klarte å komme til en forsoning med kongen før han døde det påfølgende året.

Familie og barn[rediger | rediger kilde]

Han var gift med Isabel de Beaumont (Elisabeth), tidligere elskerinne av Henrik I av England (og født ham to barn), og datter av Robert de Beaumont, 1. jarl av Leicester. Sammen med Isabel fikk Gilbert følgende barn, alle født ved Tonbridge i Kent:

  • Agnes de Clare (født 1112, død ukjent)
  • Baldwin de Clare (født 1114, død ukjent)
  • Basilia de Clare (født 1116, død ukjent)
  • Richard Fitz Gilbert de Clare, født 1130, død 1176, kjent som «Strongbow», arvet sin fars tittel og ble den andre jarl av Pembroke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kindred Britain, oppført som Sir Gilbert fitz Gilbert de Clare, Kindred Britain ID I4786[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ The Peerage person ID p10466.htm#i104655, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ancestral Roots of Certain American Colonists Who Came to America Before 1700, av Frederick Lewis Weis, Lines: 66-25, 184-4.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Ny opprettelse 
Jarl av Pembroke
Etterfølger:
 Richard Fitz Gilbert de Clare