Dylan Moran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dylan Moran
Dylan Moran Melbourne.jpg
Født3. november 1971 (47 år)
Navan
Utdannet ved St. Patrick's Classical School
Beskjeftigelse Komiker, filmskuespiller
Nasjonalitet Irland

Dylan Moran (født 3. november 1971) er en irsk stand-up-komiker, skuespiller og skribent. Moran har vunnet mange priser og opptrådt på mange kjente festivaler med sine show.

Moran ble født og oppvokst i County Meath, Navan i Irland. Der sluttet han på skolen som sekstenåring og tilbrakte de neste fire årene som mislykket poet. Som 20-åring overvar han en forestilling med irske komikere (deriblant Ardal O'Hanlon) på «The Comedy Cellar» i Dublin, og bestemte seg for å satse på denne grenen. I 1993 vant han Channel 4 sin «So You Think You Are Funny»-pris under Edinburgh Festivalen, og i 1996 ble han den yngste som noen gang har vunnet «The Perrier Award» (i en alder av 24) på samme festival. I 1997 dro han på sin første UK-turne med showet «Gurgling For Money».

Mens han fortsatte som standup-komiker, fikk han en av hovedrollene i BBC-serien How Do You Want Me? i 1998. Serien varte bare to sesonger, men i 1999 fikk han en mindre rolle i filmen Notting Hill. Men sitt store skuespillergjennombrudd kom først med den BAFTA-vinnende serien Black Books (Ei selsom sjappe), en serie han selv skapte sammen med Graham Linehan. Første sesong ble sendt i 2000 på Channel 4, og Moran avsluttet selv serien etter den tredje sesongen som ble sendt 2004. Samme år spilte han rollen som David i den romantiske zombiekomedien Shaun of the Dead.

Høsten 2005 besøkte Moran Norge to ganger. Først som en del av åpningsshowet under Standup-festivalen i Oslo i august, og senere i oktober der han opptrådte med et fullt show både i Oslo og i Bergen.

Dylan Moran bor for tiden i Edinburgh med kone og barn, og er kjent for å være veldig tilbakeholden med opplysninger om sitt personlige liv.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]