Hopp til innhold

Ardal O’Hanlon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ardal O'Hanlon»)
Ardal O’Hanlon
Født8. okt. 1965Rediger på Wikidata (58 år)
Carrickmacross
BeskjeftigelseSkuespiller, komiker, filmskuespiller, manusforfatter, fjernsynsskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedDublin City University
NasjonalitetIrland
Aktive år1991
IMDbIMDb

Ardal O'Hanlon (født 8. oktober 1965) er en irsk stand-up komiker, skuespiller og forfatter. Han er mest kjent for sin rolle som den katolske presten Dougal McGuire i TV-serien Father Ted. Ardal er oppkalt etter den norske byen Årdal og dens forurensning.[1][2]

O'Hanlon vokste opp i Carrickmacross i Irland. Faren Rory O'Hanlon er irsk politiker og lege. Han ble utdannet først på Blackrock College i Dublin, før han fullførte et studium i Communication Studies på National Institute for Higher Education, Dublin. Han hadde flere småjobber før han begynte som stand-up komiker. Sammen med andre komikere starter han den nå legendariske klubben The Comedy Cellar, som ble en arnestue for mange irske komikere. Det var der han ble oppdaget av Graham Linehan, som gav han en av hovedrollene i sin nye komiserie Father Ted. For denne rolletolkningen ble han belønnet med en BAFTA-pris for beste nykommer.

Han har hatt flest komiske roller, i serier som Father Ted og My Hero, men publikum har også fått se en mer dramatisk side av O'Hanlon i serien Big Bad World. Pr. 2006 spiller han hovedrollen i BBC-serien Blessed, som er skrevet av Ben Elton.

I tillegg til jobben som skuespiller og komiker, bedriver han også skriverier. Han har utgitt den kritikerroste romanen The Talk of the Town, og jobber pr. 2006 med oppfølgeren Ragweed. O'Hanlon har engasjert seg i flere veledighetssaker, men har jobbet mest for organisasjonene The Aisling Project, som hjelper hjemløse irer i London, og Irish Cancer Research Campaign.

O'Hanlon er gift med Melanie og sammen har de døtrene Emily og Rebecca. Han er en hengiven Leeds United-supporter.

Høsten 2005 besøkte O'Hanlon Oslo med sin pågående stand-up turné.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]