Hopp til innhold

Ei selsom sjappe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ei selsom sjappe
orig. Black Books
Generell informasjon
SjangerKomedie
Prod.landEngelsk
Sesonger3
Episoder18
Lengde30 min (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeDylan Moran
Bill Bailey
Tamsin Greig
Bak kamera
Skaper(e)Graham Linehan
MusikkJonathan Whitehead
Sending
Periode29. september 200015. april 200415. apr. 2004
TV-kanalChannel 4
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Ei selsom sjappe (originaltittel: Black Books) er en engelsk situasjonskomedie skrevet av Dylan Moran, Graham Linehan, Arthur Mathews, Kevin Cecil og Andy Riley, som ble produsert og sendt på Channel 4 mellom 2000 og 2004. Serien vant BAFTA-pris for beste situasjonskomedie i både 2001 og 2005, samt vant en bronserose under Festival Rose d'Or i Montreux i 2001.

Serien utspiller seg i Bloomsbury i London, i bokhandelen 'Black Books, en liten og uavhengig bokhandel som eies av Bernard Black (Dylan Moran), en rappkjefta, eksentrisk, irsk fyllik. Serien utspiller seg rundt hverdagen til Bernard, hans medarbeider Manny (Bill Bailey), og venninnen Fran (Tamsin Greig), som eide en gavebutikk ved siden av i første sesong av serien.

Hver episode viser Bernards hat mot resten av verden og alle som bor der, for eksempel kundene. Manny forsøker å selge alle bøkene på egen hånd, til Bernards irritasjon. Fran, den eneste i trioen som faktisk har et liv utenom butikken, bruker Manny som en kilde til samtale om den moderne verden (mens Bernard en gang innrømte at den siste filmen han så var originalversjonen av Apenes Planet, og ofte blir forvirret av moderne trender og blander Pokemon med Pacman) og forsvarer ofte Manny når han blir trakassert av Bernard. Manny og Fran forsøker ofte å få Bernard ut av butikken, men de eneste anledningene han føler for å gå ut er når han trenger mer mat eller drikke (ofte billig vin). Som et resultat av dette feiler som regel Manny og Frans forsøk, og resulterer ofte i at de blir dratt inn i Bernards syn på alt og alle i verden.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

 • Bernard Ludwig Black (Dylan Moran) – Bernards hobbyer er drikking, røyking, lesing og trakassering av andre folk – spesielt kunder. Han sees som regel i den samme svarte dressen (som det senere avsløres egentlig er en veldig skitten, hvit dress), og hans tanker om en moderne hårklipp er å få noen til å kutte av tuster av håret hans med en brødkniv. Han hater kunder og alt ansvaret en butikk fører med seg, noe som gjør hans valg av yrke enda mer interessant. Han nekter å forlate butikken sin med mindre han skal til et sted mindre enn to minutters gange unna – alt annet er ikke verdt strevet.
 • Manny Bianco (Bill Bailey) – Manny er Bernards assistent og romkamerat. I motsetning til Bernard er han munter, vennlig og hjelpsom. Han er kompetent og dyktig i butikken, og godt likt av kundene. Dette sørger for at han stadig oftere blir et offer for Bernards trakassering. Fordi han er den eneste som interesserer seg for å holde butikken ryddig blir han ikke behandlet som noe mer enn en tjener av Bernard – en behandling han bryr seg overraskende lite om. I mange av episodene nekter Bernard å tiltale Manny ved navn, og kaller ham i stedet navn som "Lord of the Rings", "Gandalf" og "Bigfoot".
 • Enid Francesca "Fran" Katzenjammer (Tamsin Greig) – Fran er Bernards beste (noen ville nok sagt den eneste) venn (og ved ett tilfelle full seksualpartner, noe hun kan huske og Bernard ikke får lov til å huske). I første sesong av serien drev hun en gavebutikk ("Nifty Gifty") ved siden av bokhandelen. Siden den gang har hun vært arbeidsløs og arbeidssky. Hun er på konstant utkikk etter en mann, men de få hun forsøker seg på ender som regel med katastrofe. Hun trøster seg ofte med at hun er mer normal enn Bernard og Manny.


Episoder[rediger | rediger kilde]

Det har blitt laget tre sesonger av Ei selsom sjappe, hver med seks episoder. Moran har sagt at det ikke vil komme noen flere episoder.

Sesong 1 (2000)[rediger | rediger kilde]

 • Cooking the Books – Etter at regnskapsføreren hans rømmer fra politiet må Bernard gjøre selvangivelsen sin selv, og ender med å vaske sokker, drikke seg full med Jehovas vitner og forsøke å skade seg selv alvorlig for å slippe å føre selvangivelsen. Manny, en regnskapsfører, kommer inn i bokhandelen for første gang for å kjøpe The Little Book of Calm på vei til jobb, og ender opp med å svelge boken. Fran settes ut av spill av en merkelig, ugjenkjennelig kule. (Gjestespillere er Martin Freeman som Mannys doktor og Rupert Vansittart som kunden.)
 • Mannys First Day – Bernard våkner opp etter en natt på fylla, og finner ut at han uten å huske det har ansatt Manny. Dermed tilbringer han dagen med å forsøke å bli kvitt ham, og Manny bidrar til dette ved å være sjarmerende, sosial og ekstremt kompetent. Etter at Manny tilbyr Bernard vin, og etter at Fran truer med å gi Bernard juling, blir Bernard overtalt til å beholde Manny. (Gjestespiller er manusforfatter Graham Linehan som kunden.)
 • The Grapes of Wrath – Når skitten i bokhandelen blir for mye ringer Manny en skummel rengjører, og Bernard aksepterer motvillig å passe på huset til en venn. Naturlig nok klarer Bernard og Manny å drikke opp en flaske veldig dyr vin som skulle overrekkes til Paven, og må finne en måte å erstatte den på før huseieren kommer hjem. Fran går på date, noe som selvfølgelig ender med katastrofe. (Gjestespiller er Kevin Eldon som renholderen.)
 • The Blackout – På bursdagen sin blir Manny sittende oppe hele natten og se på detektiv-krim på TV og drikke espresso. Til slutt tror han at han er en politimann fra syttitallet, og klarer på forunderlig vis å ende opp med å være fanget på den lokale politistasjonen, hvor han hjelper en ekte politimann å avhøre en lokal kriminell. Bernard forklarer hvordan han klarte å brekke armen ved å gå på fest, mens Fran forklarer hvordan kun kom seg på sykehuset med en nakkeskade etter å ha sett kjæresten spise middag med en annen kvinne. (Gjestespiller er Colin McFarlane som politimannen.)
 • The Big Lock-Out – Black Books får installert et nytt alarmsystem etter et innbrudd, men Manny får ikke med seg sikkerhetskoden fordi han blir distrahert av en liten Subbuteo-figur i installatørens hår. Dette resulterer raskt i at Manny blir innelåst i butikken sammen med en flaske Absint og noen døde bier, og Bernard som blir stående utenfor med akkurat nok kontanter til popcorn og en kinobillett. Imens har Fran løftet telefonen av røret for å høre på eks-kjæresten Hal Granger lese skipsmeldingene på radio. Dermed må Bernard vandre rundt i London uten penger, kald og våt. (Gjestespillere er Nick Frost som alarminstallatør, Peter Serafinowicz som Hal Granger og manusforfatter Graham Lineham som fastfood-kunde.)
 • He's Leaving Home – Bernard går til slutt over grensen med trakasseringen sin, og Manny bestemmer seg for å flytte ut. Han blir plukket opp av en fotograf med skjegg-fetish, og ender opp i et glamorøst liv fullt av dyre klær, silkelaken og potetgull på sølvfat. Dessverre har et slikt liv også sin pris. (Gjestespiller er Omid Djalili som fotografen Trebor.)

Sesong 2 (2002)[rediger | rediger kilde]

 • The Entertainer – Fran bestemmer seg for å lære seg å spille piano, og ansetter en gammel, blind lærer. Hans strenge metoder og hennes vanskeligheter med å mestre pianoet etter fem minutter får henne til å ville slutte. Manny oppdager at han instinktivt kan spille piano, og mot alle odds får Bernard et stevnemøte med en attraktiv kvinne. Som et resultat av dette bestikker Fran og Bernard Manny til å gjemme seg inne i pianoet, utstyrt med skjeer, i et forsøk på å gjøre et godt inntrykk.
 • Fever – London treffes av en hetebølge, noe som får Bernard til å bli besatt av pene kvinner, Frank til å lide av søvnløshet og Manny til å få panikk på grunn av sitt Daves syndrom, en sjelden sykdom som utløses ved 88 grader fahrenheit. Naturlig nok nekter Bernard å tro på ett eneste ord av Mannys oppmerksomhetssøkende tomprat, og forsøker å få Manny til å bli så varm som mulig. Fran oppdager at veggene i leiligheten hennes flytter seg, og at huseieren lager en ny leilighet med plassen. For å hjelpe later Bernard som om han er advokaten hennes, men faller fort for den nye leieboeren, Summer Girl Alice. Dessuten utløses Mannys sykdom. (Gjestespiller er Johnny Vegas som Frans huseier.
 • The Fixer – Fran er desperat etter å få seg en jobb, så Manny spør en gammel venn, Gus, som skaffer henne en jobb hos en fyr ved navn Nugent, i bytte mot at bokhandelen avholder en høytlesning av hans nevø Dannys nye bok. Fran har ikke peiling på hva hun skal gjøre i sin nye jobb, og Dannys bok, som er skrevet av en annen fordi Danny verken kan lese eller skrive, beskriver i detalj smerter og skader han har utsatt andre for. Fran blir forfremmet, mens Bernard bekymrer seg for tomlene sine. Til slutt ender det med at Fran lærer Danny å lese. Mot slutten av episoden ser vi Danny lese inn en lydbok. (Gjestespillere er Ricky Grover som Danny, Rob Brydon som B. Nugent og Big Mick som Gus.)
 • Blood – Fran begynner med slektsforskning, og oppdager sine østeuropeiske røtter. Etter at hun har møtt sin nyoppdagete familie vil hun raskt bli kvitt dem igjen. Samtidig forsøker Manny og Bernard å friske opp butikken, først som en trendy café-bokhandel (med sofaer som svelger deg) og deretter som en gourmetrestaurant. (Gjestespiller er Mark Donovan som Cousin Gregor.)
 • Hello Sun – Fran begynner med Yoga sammen med en gammel venn (Jessica Hynes), og selv om hun er veldig flink til å fortelle andre hvor mye bedre hun føler seg er hun ikke like flink til å kontrollere sine egne lyser. Samtidig oppdager Bernard et sett Sigmund Freud-bøker, og starter å plage Manny ved å stille diagnoser på alle hans nevroser, men blir overrasket da Manny omsider får selvtilliten til å fortelle ham hva han mener.
 • A Nice Change – Når det startes bygging hele døgnet ved siden av bestemmer Bernard, Manny og Fran seg for å reise på ferie. Manny vil ha eventyr, Fran vil slappe av, og Bernard vil ha et sted som er helt likt bokhandelen. Når de er ferdigpakket og klare til å dra oppdager de at Manny har glemt å kjøpe billetter, så de tvinges til å kjøpe billigbilletter, noe som betyr at de kommer til å se mange flyplasser.

Sesong 3 (2004)[rediger | rediger kilde]

 • Manny Comes Home – Fran kommer hjem etter en ferie i Cornwall, og oppdager at Bernard bor blant mugne bøker og døde grevlinger etter at Manny tok seg en jobb i bokhandelen ved siden av, Goliath Books, hvor han ikke passer helt inn blant den ekle sjefen Evan og hans hær av hyper-effektive følgesvenner i pastellskjorter. Manny klarer å motstå Frans forsøk på å lure ham tilbake til Bernard, og Fran flytter inn i barnas lekehus i butikken. (Gjestespiller er Simon Pegg som Evan)
 • Elephants and Hens – Fran reiser bort i helgen for å dra til venninnen Beckys jentefest, mens Bernard og Manny, inspirert av deres siste høytlesning av barnebøker, bestemmer seg for å skrive og illustrere en barnebok. Bernards første forsøk ender opp på over 1000 sider, med temaer som Stalin, et brutt ekteskap og en journalist som leter etter sannheten, og er muligens noe komplisert for barn. Deres neste mesterverk, Elefanten og Ballongen, kunne ledet dem til internasjonal berømmelse, og alle problemene det ville ført med seg. Frans jentefest er akkurat som forventet, takket være en kombinasjon av Bananarama, store mengder alkohol og litt for ærlige festdeltakere. (Gjestespiller er Lucy Davis som Becky.)
 • Moo-Ma and Moo-Pa – Mannys ekstremt irriterende foreldre, «Moo-Ma» og «Moo-Pa», kommer på et overraskelsesbesøk etter at Bernard slettet Mannys telefonsvarerbeskjeder. Bernard blir straks forbannet over at de i det hele tatt eksisterer, men hans irritasjon, og Frans nerver, vil bli testet når det avsløres at Mannys brev hjem har overdrevet hans bedrifter i livet betraktelig. (Gjestespillere er Annette Crosbie som Moo-Ma og Sam Kelly som Moo-Pa)
 • A Little Flutter – Etter en liten gevinst i lotteriet blir Bernard hekta på gambling, mens Fran og Manny har en konkurranse om å selge så mange bøker som mulig. Snart er ikke hester lenger nok, og Bernard deltar i et ulovlig pokerspill mot en gjeng nådeløse gamblere, som ofte vinner... Bernard er håpløs med kortspill, og etter å ha fått kallenavnet Gullgruven av de andre spillerne taper han alt. Dette sørger for at Fran og Manny må komme opp med en plan for å skaffe pengene før Bernards kreditorer overtar butikken og/eller bena hans. (Gjestespiller er Keith Allen som 'Mouse Ear' Smith.)
 • Travel Writer – Manny organiserer et boklanseringsfest i butikken med den karismatiske reiseforfatteren Jason, og alle faller for ham og hans historier fra fjerne himmelstrøk. Bernard har andre problemer – etter huseierens død eies bygningen nå av en liten katt, som han må betale leie til. Han blir desperat etter å få slutt på kattens eiendomsimperie, og overtaler en dyreelskende skadedyrutrydder til å bli katte-morder. (Gjestespiller er Julian Rhind-Tutt som Jason.)
 • Party – På en kjedelig fredag kveld foreslår Manny at de går til en fest, hvor også Rowena, en jente han er forelsket i, vil komme. Bernard blir straks sjalu, men bestemmer seg for å gå på festen for å se hvordan denne personen som finner Manny attraktiv ser ut. Manny bevæpner seg selv med en lang rekke ting han strategisk kan legge igjen rundt i huset for å få en unnskyldning til å ringe henne, mens Fran sjekker sin nye sveis. Mye senere kommer de tilbake til butikken med et merkelig utvalg alkoholholdige drikker, ødelagte hårsveiser, og en lyst til å danse veldig dårlig.

Tavle[rediger | rediger kilde]

En stående vits i serien er tavla som henger inne i bokhandelen, hvor det vanligvis er skrevet forskjellige regler og instruksjoner som, gitt Bernards generelle natur, vanligvis er heller gretne (i én episode står det bare DON'T). Skriften på tavla er vanligvis nær uleselig, til det punktet hvor Bernard ikke kan lese hva han selv har skrevet (som i Manny's First Day, hvor Bernards forsøk på å forklare de 'enkle reglene' til Manny til slutt får ham til å deklamere 'ingen av dem, eller noen av de andre!' når han kommer til sin uleselige skribling).

Episode Tekst
S01E01 Butikkregler
S02E02 "No Smouldering" "88 degrees"
S02E04 Bernard og Mannys oversikt over antall drepte dyr i butikken
S02E05 "No Prehensilizing"
S02E06 "No chatting, No spilling, ABSOLUTE SILENCE"
S03E01 "DON'T"
S03E02 "NO GIGGLING"
S03E03 "DON'T DO THAT"
S03E04 "NO ANECDOTAGE" Fran og Mannys salgstall
S03E06 "CAN'T"

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata