Dronning Sonja Sangkonkurranse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dronning Sonja Sangkonkurranse er en musikkonkurranse for unge sangere som avholdes i Oslo annethvert år. Konkurransen ble arrangert for første gang i 1988. De to første konkurransene var for pianister. Siden 1995 har konkurransen vært arrangert for sangere.

Konkurransen er åpen for sangere opptil 32 år. Deltakerne i konkurransen velges ut av en internasjonal uttaksjury på bakgrunn av innsendte lydopptak, og rundt 40 sangere inviteres til de innledende rundene av konkurransen. Derfra går 12 sangere videre til semifinalen, og til slutt velges 6 finalister som opptrer under den kringkastede finalekonserten i Den Norske Opera & Ballett.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Operasanger Virginia Tola fra Argentina vant konkurransen i 1999.

Dronning Sonja Sangkonkurranse (tidligere Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse) ble stiftet i 1988. Blant initiativtakerne var Mariss Jansons, som da var sjefdirigent for Oslo-Filharmonien. På den tiden var norsk musikkliv inne i en periode preget av økende internasjonalisering. Konkurransens formål var å skape en internasjonal musikkarena i Norge som kunne synliggjøre unge musikkutøvere, gi norske solister en mulighet til å bli vurdert opp mot et internasjonalt nivå, og oppnå en fokusering i utlandet på norsk musikkliv. 

Konkurransen ble stiftet som et samarbeidsprosjekt mellom en rekke sentrale norske musikk- og kulturinstitusjoner, blant annet Den Norske Opera, Oslo-Filharmonien, Norges musikkhøgskole, NRK, Lindemans Legat og Norsk Tonekunstnersamfund

Den første konkurransen ble avholdt i 1988, den gang for pianister. I 1995 markerte Norge 100-årsjubileet for Kirsten Flagstads fødsel, og i den forbindelse ble det besluttet at konkurransen dette året skulle avholdes for sangere. Fram til 2007 ble det avholdt nasjonale konkurranser for norske sangere i forkant av den internasjonale konkurransen.  

Konkurransen endret navn til Dronning Sonja Sangkonkurranse i 2022, og fikk også ny logo og visuell profil.

Konkurransen arrangeres nå hvert annet år i samarbeid mellom Den Norske Opera & Ballett, Norges musikkhøgskole, Kunsthøgskolen i Oslo, Oslo-Filharmonien og NRK. For å delta i konkurransen må man være under 33 år, og deltakerne er hovedsakelig nyutdannete sangere innen opera og klassisk musikk som er klare til å ta fatt på sine internasjonale karrierer. 

Konkurransen har hatt tre norske førsteprisvinnere: Marita Sølberg (2001), Audun Iversen (2007) og Lise Davidsen (2015).

I tillegg til hovedprisen deles det også ut pris for konkurransens beste fremførelse av en romanse, internasjonalt kalt lied.[1]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Dronning Sonja Sangkonkurranse er organisert som en stiftelse. Styret er stiftelsens øverste organ. Styret består i dag av leder Bernt Bauge, Birger Magnus, Randi Stene, Mary Miller og Marie Louise Sunde.

Rådet er et rådgivende organ for styret og består av en representant for hver av de organisasjonene / institusjonene som sto bak stiftelsen. Det nåværende styret består av Astrid Kvalbein (rektor, Norges musikkhøgskole), Joachim Kwetzinsky (Norsk Tonekunstnersamfund), Arild Erikstad (NRK), Anna Einarsson (dekan, Operahøgskolen, Kunsthøgskolen i Oslo), Geir Bergkastet (Den Norske Opera & Ballett), Ingrid Røynesdal (direktør, Nasjonalmuseet) og Frederik Zimmer (leder, Lindemans Legat).

Bidragsytere[rediger | rediger kilde]

Dronning Sonja Sangkonkurranse drives med støtte fra Kulturdepartementet og Oslo kommune. Stiftelsen får også støtte fra private fond og stiftelser.

Samarbeidende operaakademier[rediger | rediger kilde]

Dronning Sonja Sangkonkurranse har etablert et samarbeid med operaakademier i Europa og USA. Disse operaakademiene kan nominere inntil to av sine beste sangere til konkurransen. De nominerte sangerne går rett til de innledende rundene i Oslo og trenger ikke gå gjennom den vanlige søknadsprosessen.

Jury[rediger | rediger kilde]

Operasjef Randi Stene var juryleder i 2023. Her fra finalekonserten med konferansier Lise Davidsen (sopran, førsteprisvinner 2015).

Juryen består vanligvis av syv medlemmer og er sammensatt av både utøvende sangere, pedagoger og operasjefer.

Jury 2023[rediger | rediger kilde]

Prisvinnere 2023[rediger | rediger kilde]

Jasmin White (kontraalt, USA) vant førsteprisen i 2023. Her fra prisutdelingen med H.M. Dronning Sonja.

Førstepris: Jasmin White (kontraalt, USA)

Andrepris: Aksel Daveyan (baryton, Armenia)

Tredjepris: Nils Wanderer (kontratenor, Tyskland)

Lied-pris: Felix Gygli (baryton, Sveits)

Ingrid Bjoners stipend: Victoria Randem (sopran, Norge)

Finalistpriser: Navasard Hakobyan (baryton, Armenia), Vladyslav Tlushch (baryton, Ukraina) og Rebecka Wallroth (mezzo-sopran, Sverige)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dronning Sonja Sangkonkurranse 2023: Finalistene er klare • ballade.no». ballade.no. 25. august 2023. Besøkt 26. september 2023. «Etter semifinalen søndag 20. august ble det delt ut en spesialpris innen kategorien lied – ofte kalt romanser på norsk. Denne prisen gikk i år til barytonen Felix Gygli (f. 1996) fra Sveits, opplyser Queen Sonja Singing Competition (QSSC), som Dronningens sangkonkurranse heter i internasjonal sammenheng.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]