Randi Stene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Randi Stene
Født12. april 1963 (54 år)
Beskjeftigelse Operasanger
NasjonalitetNorge
Utmerkelser Sør-Trøndelag fylkes kulturpris, Trondheim kommunes kulturpris

Randi Stene (født 12. april 1963) er en norsk mezzosopran.

Etter studier i hjembyen Trondheim, i Oslo og i København, fikk hun snart sitt store internasjonale gjennombrudd som Octavian i Rosenkavaleren ved Opéra Bastille i Paris i 1993. I denne rollen har hun hatt samme suksess bl.a. i London. Rollen som Silla i Hans Pfitzners opera Palestrina ved Covent Garden førte henne også raskt til Metropolitan Opera i New York.

Som konsertsolist har Randi Stene opptrådt bl.a. under BBC Proms med Esa-Pekka Salonen og Festspillene i Salzburg med Philippe Herreweghe, og hun er hyppig gjest hos de nordiske hovedstadorkestrene. Med sin base i København og sentrale plass innenfor dansk opera, var hun selvskreven som solist ved innvielsen av det nye operahuset i København, i den storslagne nyproduksjonen av Verdis Aida. Hennes innspillinger av symfonisk musikk omfatter bl.a. sanger av Hugo Alfvén, John Dowland, Edvard Grieg, Wilhelm Peterson-Berger og Jean Sibelius.

Randi har sunget alle de store  ”bukserolle”-partier, der typisk synges av en mørk mezzo-sopran; f.eks  Cherubino/ LE NOZZE DI FIGARO, Orfeus/ ORFEUS ET ERUDICE, men hun har også sunget de fleste  meget kvinnelige figurer i sitt fag; Carmen/ CARMEN, Cornelia/ JULIUS CESARE og Amneris/ AIDA.

I de senere år har hun hatt stor suksess i Wagnerfaget. Hun har bla. sunget Fricka/ DER RING DES NIBELUNGEN, Brangäne/ TRISTAN UND ISOLDE og senest Kundry / PARSIFAL og Fricka/VALKYRIEN.

Randi Stene er meget benyttet som konsertsangerinne, og har opptrådt under ledelse av en rekke prominente dirigenter; Esa-Pekka Salonen, Pierre Boulez, Christoph von Dohnányi, Bernhard Haitink, Andres Nelsons m.fl.

Randi er også en passionert Lied- sanger og har innspillt CD med Burckhard Kehring og Håvard Gimse som pianister. Hun har vært leder for sin egen Lied – festival i Norge, “Sommersang på Ringve”., og var i to år leder for Kirsten Flagstad Festival på Hamar.

I 2009 blev hun ansatt som professor i sang på Norges Musikhøgskole, og i 2013 blev hun tilknyttet Trondheim Symfoniorkester & Opera som casting-ansvarlig.

Hun fikk Gammleng-prisen i klassen klassisk i 2003.