Anna Einarsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna Einarsson
Anna Einarsson.jpg
Født1969Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Operasanger, dekanRediger på Wikidata
Utdannet ved Statens operahøgskole, Musikkhøyskolen i MalmöRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
StemmetypeMezzosopran

Anna Elisabet Einarsson (født i 1969) er en svensk operasanger (mezzo-sopran) fra Lund i Sverige som fra 2021 er dekan ved Operahøgskolen, en del av Kunsthøgskolen i Oslo.[1][2]

Einarsson er utdannet operasanger[2] og kantor. Hun har utdannelse fra BI i organisering og ledelse av scenekunst.[1] Hun har en master i sang fra Musikhögskolan i Malmö (en del av Lunds Universitet), i tillegg har hun en Master i Opera fra Operahøgskolen i Oslo. Hun debuterte på Den Norske Opera. & Ballett i 2000 i rollen som Dryade i Richard Strauss Ariadne auf Naxos, og har videre sunget roller som Amneris i Giuseppe Verdis Aida[3], Anitra i Peer Gynt, Carmen i Bizets Carmen, Flosshilde i Rheingold og Gøtterdämmerung, Rossweise i die Valküre, Third Lady i der Zauberflöte, Nancy i Albert Herring, Dorabella i Cosi fan tutte, Santuzza i Cavalleria Rusticana, Abel i Il primo Omicidio, Zia Principessa i Soeur Angelica, Moren i Amahl and the nightvisitors, Maddalena i Rigoletto, Julie i Bibalos Fröken Julie, Endymione i Calisto, Olga i Eugen Onegin, Hänzel i Hänzel und Gretchen, Azucena i Il Trovatore, og Giulietta i Un giorno di regno.

Einarsson har et bredt repertoar som konsert- og oratorie-sanger og har gjort flere plate- og radio-opptak. Hun har også blitt nominert til en til Grammy[4] i kategorien best Opera Recording for tittelrollen i Ståle Kleibergs opera "David and Batsheba".

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

  • E.Hovland: ”Fange og Fri” The Norwegian Opera
  • D.Buxtehude: Gertrudenmusik , Abendmusik
  • D.Buxtehude: Jesu Membra Nostri Conducter: Peter Wallin Distr: Lawo Store
  • S.Klebierg: Batsheba in ”David and Batsheba” w Trondheim symphony orchestra Conductor: Tönu Kaljuste
  • R.Rogers.: Songs recorded by Norwegian Radio (NRK) Opera consert: recorded by Norwegian Radio (NRK)
  • O.A. Thomessen: «Hermafroditten» Oslo Sinfonietta, Conducter: Christian Eggen Distr: Lawo store

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Arts, Kunsthøgskolen i Oslo | Oslo National Academy of the. «Anna Elisabet Einarsson - Kunsthøgskolen i Oslo». khio.no. Besøkt 22. august 2021. 
  2. ^ a b Arts, Kunsthøgskolen i Oslo | Oslo National Academy of the. «Anna Einarsson blir ny dekan på Operahøgskolen - Kunsthøgskolen i Oslo». khio.no. Besøkt 22. august 2021. 
  3. ^ Baden, Torkil Olav (13. august 2010). «Opera som folkefest». NRK. Besøkt 17. august 2021. 
  4. ^ «Grammy award winners and nominees». Besøkt 17. august 2021.